Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

20 січня 2017, 11:35
4237
0
Реклама

1. Для "сплячих" ФОП планується тимчасово відмінити ЕСВ

Комітет ВР рекомендує прийняти у в цілому законопроект № 5633яким запропоновано ввести перехідною період 3 місяці без обов'язкової сплати ЕСВ для для зняття з реєстрації ФОП (на загальній системі) або припинення незалежної профдеятельности фізосіб. Таким чином планується не допустити несправедливу сплату єдиного соцвзноса в результаті несподіваних змін законодавства.

2. Спрощується дозвільна система для будівництва - ухвалений Закон

Верховною Радою 17 січня ухвалений Закон (законопроект № 4733-1)яким. відміняється визначення категорії складності об'єктів будівництва. Оцінювати об'єкт будуть тільки по класах наслідку - незначному, середньому і значному. Також буде замінено процедуру реєстрації декларації на повідомний принцип. Очікується, що це зменшить кількість будівельних афер, захистить інтереси інвесторів.

3. Іноземці зможуть працювати на декількох керівних посадах

Уперше працедавцям надано право на застосування праці іноземного фахівця на декількох керівних або управлінських посадах (за сумісництвом), що є важливим для підприємств, створених із залученням іноземних інвестицій. З 7 робітників до 10 календарних днів збільшується термін подачі копії трудового договору, а також вводиться обов'язок працедавця укласти договір з іноземцем не пізніше чим через 90 к.д. після початку дії дозволу. Зміни внесені постановою КМУ від 18 січня в Порядок видачі дозволу на застосування праці іноземців.

4. Зміняться правила придбання акцій АТ

17 січня ВР прийняла за основу законопроект № 2302а-дяким стосунки в АТ врегулюють по-новому. Планується впровадити механізм рахунку умовного зберігання (эскроу), який надасть можливість удосконалення розрахунків за придбані акції. НКЦБФР буде надане право контролю за виконанням учасниками ринку спецпроцедур і право застосування заходів дії. По-новому буде врегульований механізм придбання акцій приватного АТ внаслідок придбаного контрольного пакету акцій і так далі

5. Встановлений коефіцієнт індексації оцінки земель за 2016 рік

Значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сінокосів, пасовищ і покладів) за 2016 складає 1,0, для земель несільскогосподарського призначення - 1,06. Про це повідомив Госгеокадастр в листі № 22-28-0.22-443/2-17.

6. Акціонерів хочуть захистити через корпоративні договори

Депутати мають намір регламентувати питання укладення акціонерами АТ і учасниками (засновниками) ТОВ договорів з метою спільної реалізації їх прав - 17 січня прийнятий за основу законопроект № 4470. Також буде передбачена можливість ефективно задіювати механізм корпоративних договорів в хозобществах. В той же час, вводиться обов'язок розкриття інформації про факт укладення договору між акціонерами.

7. Перевезення небезпечних вантажів - по євростандартах

Норми українського законодавства у сфері перевезення небезпечних вантажів приводяться у відповідність з нормами ЄС. Так, 19 січня ВР ратифікований Протоколяким передбачається необхідність забезпечення безпеки при перевезенні, у тому числі у взаємодії різних видів транспорту, встановлення спецвимог і так далі. Також прийнятий за основу 17 січня законопроект № 4644яким передбачається ввести поняття "Вантаж підвищеної небезпеки", "уповноважений (консультант, радник) з питань безпеки перевезення небезпечних вантажів" і так далі

8. Малий і середній бізнес отримає підтримку від ЕИБ

Запущений процес реалізації проекту "Основний кредит для малих і середніх підприємств і компаній з середнім рівнем капіталізації" - постанова Кабміну № 1054 набуло чинності 17 січня. Встановлені вимоги до банок-учасників проекту і валютно-фінансові умови надання таким банкам кредитних коштів ЕИБ.

9. Мінімальна ціна на цукор знову підвищена

На період з 01.09.2017 до 01.09.2018 Кабміном встановлений граничний розмір квоти постачання цукру на внутрішній ринок (квота "А") - 1640 тис. тонн. Згідно з прийнятою постановою, мінімальна ціна цукрового буряка урожаю 2017 року встановлена на рівні 633,10 грн., а мінімальна оптово-відпускна ціна цукру - 9172,57 грн. (за 1 тонну, без урахування ПДВ).

10. Планується узаконити госпдіяльність на непідконтрольних територіях Донбасу

Кабмін розпорядженням № 8-р ствердив план заходів, спрямованих на реалізацію держполітики в непідконтрольних районах Донецької і Луганської областей. Зокрема, до березня Мінюсту і Мінекономрозвитку доручено розробити зміни по врегулюванню особливостей господарської діяльності, а Мінюсту і Мінфіну - зміни відносно спрощення податкової і бухотчетности, особливостей проведення перевірок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини