Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЕСПЧ констатував порушення Конвенції при звільненні за порушення присяги 18 суддів

20 січня 2017, 11:07
1158
1
Автор:
Реклама

Європейський суд з прав людини констатував порушення Україною Конвенції про захист прав людини і основних свобод відносно 18 суддів.

Заявники - 18 українських суддів, скаржилися на звільнення. Вони були звільнені від займаних посад у зв'язку з порушенням присяги.

Вища рада юстиції встановила факти порушення суддями присяги в період з 2004 по 2012 роки. Рішення УСЮ були представлені парламенту і Президентові (залежно від того, ким суддя був призначений), які і прийняли рішення про звільнення їх від посад.

Національні суди визнали правомірність їх звільнення.

ЕСПЧ встановив порушення Україною відносно усіх заявників статті 6 (право на справедливий суд) і статті 8 (право на повагу приватного і сімейного життя) Конвенції.

Україна повинна буде виплатити компенсацію: у розмірі 13 600 євро (матеріальний збиток і моральна шкода, витрати) Лилие Васиной, по 5 тис. євро (відшкодування моральної шкоди) Володимиру Корзаченко, Олегу Бачуну, Людмилі Стасовской, Петру Ковзелю, Кирилу Кормушину, Ігорю Бараненко, Ігорю Бондаренко, Ніні Бабич, Олександру Роздобудько, Лидие Токар, Олександру Вольвенко, Геннадієві Неминущему і Наталії Середня. Крім того, 11 тис. євро виплатять Бачуну, Стасовской, Ковзелю, Кормушину, Бараненко, Бабич, Токар, Олександру Шкиндеру, Вольвенко, Неминущему і Середня.

Рішення "Куликів і інші проти України" було опубліковано 19 січня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини