Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Старша школа стане профільною

18 січня 2017, 13:09
2341
0
Реклама

Міносвіти розробило проект типового учбового плану для учнів 10-11 класів, в якому запропоновано істотно іншу систему створення учбового плану для школи.

Так, заплановано скорочення кількості обов'язкових предметів (інваріантній складовій) - з 22 до 9. Це дозволить школі визначити свій профіль і поглиблено викладати вибрані предмети.

Старша школа повинна стати профільноюпропонується позбавитися від такого явища як "універсальний профіль". Залежно від власних ресурсів і можливостей, школи самостійно вибиратимуть профіль. Якщо ж це велика школа, в якій вчиться декілька паралелей, школа зможе мати класи з різними профілями навчання, а діти - вибирати необхідний ним профіль навчання.

Проект передбачає, що школа повинна буде обов'язково вибрати 2-3 предмети з циклу "профільних", а також доповнити їх дисциплінами з циклу "вибірково-обов'язкових" предметів (не менш 2-х).

Також школи отримають можливість створювати власні "спецкурси" для поглиблення профільного навчання. Тобто, йдеться про викладання вузьких спеціалізованих дисциплін, близьких до профілю, який вибирає школа. Спеціальні курси можуть містити додаткові споріднені розділи, які не включені в учбові програми, але орієнтовані на комплекс можливих професій в руслі вибраного профілю.

У старшій школі з'являться інтегровані предмети "Література", "Історія", "Людина і суспільство", "Математика". Таким чином, навіть якщо школа вибирає для поглибленого вивчення гуманітарні предмети, то загальні знання по біології, географії, астрономії, екології, фізиці і хімії учень отримає у рамках інтегрованого предмета "Людина і природа". Інтегровані знання по правознавству, економіці школярі старших класів отримуватимуть у рамках предмета "Людина і суспільство".

Після затвердження оновленого типового учбового плану для 10-11 класів необхідно буде написати нові учбові програми і підготувати підручники. Держава профінансує підручники як для оволодіння стандартом (предмети інваріантної складової), так і для поглибленого вивчення (профільні предмети).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини