Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Місцеві ради не можуть делегувати виконкомам повноваження по передачі земель

16 січня 2017, 09:07
2033
0
Автор:
Реклама

Виключно до компетенції сільської ради відноситься розпорядження землями територіальних громад і передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян і юридичних осіб.

Можливості делегування таких повноважень від органів місцевого самоврядування їх виконавчим органам законом не передбачено.

Так, органи державної влади і місцевого самоврядування, їх посадовці зобов'язані діяти тільки на основі, в межах повноважень і способом, які передбачені Конституцією і законами України.

По сенсу статей 116, 118 ЗК громадяни і юридичні особи придбавають право власності на ділянки із земель державної або комунальної власності, у тому числі в порядку безкоштовної приватизації, за рішенням органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень.

Відповідно до статтею 4 Закони "Про місцеве самоврядування в Україні" місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципах законності.

Стаття 26 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" (у редакції, діючій на момент ухвалення оспорюваних рішень, - 2002 рік) визначає компетенцію сільських, селищних, міських рад, зокрема по рішенню згідно із законом питань регулювання земельних стосунків. Такі питання повинні вирішуватися виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради (пункт 34 частини 1 статті 26).

Стаття 33 ці Закони містить положення про власні і делеговані повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Цей перелік є вичерпним і не містить повноважень за розпорядженням земельними ділянками.

Розширений перелік повноважень сільських, селищних, міських рад в області земельних стосунків приведений в статті 12 ЗК.

Така правова позиція була викладена Верховним Судом України в постанові від 9 листопада 2016 року у справі № 6-2912цс15.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини