Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приватизація житла : узагальнена практика розгляду справ

13 січня 2017, 16:23
4177
0
Автор:
Реклама

ВССУ узагальнив практику розгляду справ про приватизацію державного житлового фонду і гуртожитків.

Відносно осудності і юрисдикції

Поділа по позову про визнання права на приватизацію державного житлового фонду; про усунення перешкод в здійсненні приватизації житла; про встановлення факту проживання в гуртожитку; про виселення з гуртожитку; про визнання особи що втратило право користування житлом в гуртожитку, розглядаються в порядку цивільного судочинства.

Також в цивільному процесі підлягають розгляду суперечки про зняття з квартирного обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов, і про зобов'язання узяти на квартирний облік (позиція ВСУ у справі № 6-2139цс15).

Розглядаються як в порядку цивільного, так і в порядку адміністративного судочинства справи по позовах про спростування рішень і дій органів місцевого самоврядування за рішенням питання про надання дозволу на передачу громадянам житла у власність шляхом приватизації, оскарженні визначення іншого порядку використання житлом, в яких відсутня суперечка про право (наприклад, справи по позовах про оскарження рішень органів місцевого самоврядування про визначення порядку використання гуртожитків, що не передбачають їх подальшої приватизації) залежно від предмета суперечки.

Повторне використання залишків житлових чеків при реалізації прав громадян на безкоштовну приватизацію

Якщо наймачеві і членам його сім'ї видано житлові чеки з урахуванням їх залишкової вартості після здійснення приватизації квартири площею, менше тієї, на яку вони можуть отримати безкоштовно, вартість таких житлових чеків повинна враховуватися і перевірятися судом при виникненні суперечок про доприватизации житла такими особами.

Службове житло не підлягає приватизації

Судам необхідно з'ясовувати, чи є житло службовим або отримало цей статус в передбаченому законодавством порядку, або цей статус з житла вже знятий.

Також надані рекомендації відносно: перевірки судами дотримання необхідних умов для реалізації права на приватизацію при розгляді відповідної категорії справ; вирішення інших спірних питань, пов'язаних з приватизацією державного житлового фонду; дотримання вимог законодавства про підстави відмови в проведенні приватизації житла.

Судова практика розгляду справ про приватизацію державного житлового фонду і гуртожитків узагальнена в листі ВССУ від 1 січня 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини