Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закінчення терміну дії договору не припиняє невиконаного зобов'язання

13 січня 2017, 13:40
3368
0
Автор:
Реклама

Для припинення зобов'язання, яке залишилося невиконаним, Закон не передбачає такої основи як закінчення терміну дії договору.

Сам факт закінчення терміну дії двосторонньої угоди, виконання якої здійснене тільки однією стороною, не припиняє зобов'язальних правовідносин сторін цієї угоди і не звільняє іншу сторону такої угоди від відповідальності за невиконання нею свого боргу.

Такого висновку дійшов Верховний Суд України в постанові від 21 грудня 2016 року у справі № 3-123гс14 про зобов'язання зробити певні дії і стягненні засобів. Позов мотивований тим, що відповідач порушуючи умови договору неповністю перерахував засоби за товар і відмовляється від прийняття замовленого у позивача товару.

Відмова відповідача від прийняття у позивача замовленого товару і несплата його вартості є односторонньою відмовою від виконання зобов'язання, що прямо порушує норми зобов'язального права.

ВСУ визнав за кращий висновок ВХСУ про те, що закінчення терміну дії договору не припиняє невиконаного зобов'язання між сторонами.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини