Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

13 січня 2017, 13:00
4271
0
Реклама

1. Створений відкритий реєстр боржників

Дані про громадян і компанії, які відповідно до рішень суду визнані боржниками і відносно яких відкрито відповідне старанне виробництво, тепер вноситимуться в Єдиний реєстр боржників (ведеться на сайті Мінюсту). Виконавець одночасно з винесенням постанови про відкриття старанного виробництва зобов'язаний внести в реєстр відомості відносно боржників, які мають зобов'язання перед фізичними або юридичними особами по судових рішеннях і рішеннях інших органів. У реєстрі повинна міститися інформація про боржників, відносно яких старанні виробництва зареєстровані в системі після запуску цього реєстру.

2. Податкова міліція не ліквідована


Податкова міліція продовжує виконувати свої обов'язки. У листі Комітету ВР з питань податкової політики відзначаєтьсящо норми Закону № 1797 - VIII стосовно ліквідації податкової міліції набувають чинності з дня набуття чинності закону, що визначає правові основи діяльності нового органу (передбачуваний - фінансовій поліції). До дня набуття чинності такого закону податкова міліція працює і виконує функції, покладені на неї законодавством. Така думка співпадає і з позицією ЛИГА:ЗАКОН. Законопроект про виправлення технічних помилок планується незабаром винести на розгляд ВР.

3. Спрощений порядок коригування митних декларацій

Процедура коригування митних декларацій спрощується - згідно з постановою Кабміну митниця отримає обов'язок вносити зміни в ТД, якщо рішення митниці скасовані. Наприклад, якщо судом відміняється рішення митниці про визначення митної вартості, то внесення змін до ТД тепер стане не правом, а обов'язком митниці, причому без яких-небудь додаткових заяв або звернень бізнесу. Крім того, бізнесу надається можливість коригувати ТД у зв'язку з дотриманням правил трансфертного ціноутворення.

4. Розпочато формування реєстру поштових операторів

Суб'єкти господарювання, які надають послуги з прийому/обробці/перевезенню/доставці поштових відправлень зобов'язані до 13 березня 2017 року подати в НКРСИ (у письмовій або в електронній формі) повідомлення про внесення інформації в єдиний державний реєстр операторів поштового зв'язку. Порядок ведення реєстру набув чинності 13 січня. З 13 березня операторами поштового зв'язку будуть суб'єкти господарювання, інформація про яких міститиметься в єдиному держреєстрі (на сайті НКРСИ).

5. Під виглядом дрів не зможуть вивозити ділову деревину

Керівники держпідприємств, які належать до сфери управління Гослесагентства, зобов'язані при постачаннях за межі митної території України дрів паливних обмежити їх довжину 2 метрами. Про введення відповідних норм будуть проінформовані і органи митного контролю. Інші постійні лісокористувачі також призвали ввести аналогічну норму.

6. Вдосконалено аварійно-рятувальне обслуговування суб'єктів з високим ризиком небезпеки

Змінений механізм аварійно-рятувального обслуговування суб'єктів з високим ризиком небезпеки. Новий порядок передбачає, що у разі відсутності на об'єкті власної аварійно-рятувальної служби обслуговування такого об'єкту здійснюватиметься на договірній основі іншими АСС. (Раніше усе аварійно-технічне обслуговування об'єктів і територій здійснювалося виключно державними АСС). При цьому передбачено, що об'єкти, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, обслуговуватимуться і надалі держслужбою.

7. Прийняті заходи по відшкодуванню ПДВ аграріям

Міністр фінансів доручив голові Держказначейства забезпечити застосування норм НК відносно рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ, відкритих з/х підприємствами, які до 01.01.2017 застосовували спецрежим. Голові ГФС дано доручення забезпечити реєстрацію після 1 січня податкових накладних, складених до 1 січня, з урахуванням сум на рахунках в системі ЭА ПДВ, додатково відкритих такими, що застосовували спецрежим сельхозпредприятими.

8. Діють нормативи відбору проб товарів для податкових і митних експертиз

13 січня вступив в силу Порядок взаємодії підрозділів і органів ГФС із Спеціалізованою лабораторією з питань експертизи і досліджень ГФС і Нормативи відбору проб (зразків) товарів для проведення дослідження (експертизи). Дослідження (аналізи, експертизи) при здійсненні податкового контролю, митного контролю і митного оформлення, у справах про порушення митних правил призначаються, якщо виникає необхідність в послугах фахівців, що мають спеціальні знання. Рішення про призначення експертизи оформляється уповноваженим посадовцем органу ГФС у вигляді запиту або постанови.

9. Страховикам відновили порядок складання звітності

З 10 січня діють зміни у Порядку складання звітних цих страховиків. Фінансова звітність представляється в Нацкомфинуслуг, починаючи з кварталу, в якому було прийнято рішення про внесення інформації про юрособу, яка має намір отримати статус страховика (перестрахувальника), в держреєстр фінустанов. Разом з річною звітністю страховиками надається інформація про ключові риски і результати проведеного стресс-тестирования. Страховики, створені у формі АТ, подають також звіт про корпоративне управління.

10. Український бізнес отримає підтримку з ЄС

Уряд вирішило направити у Верховну Раду законопроект про ратифікацію Угоди з Європейським Союзом про участь України в програмі ЄС "Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (COSME) (2014 - 2020) ". COSME - провідна програма ЄС з бюджетом 2,3 млрд євро. Для України передбачено поліпшення умов доступу МСБ на ринки, поліпшення регуляторних умов його функціонування, формування культури ведення бізнесу і так далі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини