Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Землями за межами населених пунктів розпоряджаються органи виконавчої влади

12 січня 2017, 09:04
5919
0
Автор:
Реклама

Земельні ділянки знаходяться в комунальній власності, тобто належать територіальною общинітільки у разі їх розташування в межах населеного пункту, а усіма іншими землями на території країни, розташованими за межами населених пунктів, розпоряджаються саме органи виконавчій владі.

Такого висновку дійшов Верховний Суд України в постанові від 21 грудня 2016 року у справі № 6-1755цс16 по позову про визнання недійсними наказів і свідоцтва про право власності на землю.

Згідно частинам першої і другої статті 116 ЗК громадяни і юридичні особи придбавають право власності і права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Відповідно до частинами першої і другої статті 83 ЗК землі, що належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст, є комунальною власністю.

У комунальній власності знаходяться усі землі в межах населених пунктів, окрім земельних ділянок приватної і державної власності; земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна комунальної власності незалежно від місця їх розташування.

У державній власності знаходяться усі землі України, окрім земель комунальної і приватної власності (стаття 84 ЗК).

Повноваження органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування про передачу земельних ділянок у власність або користування чітко визначені статтею 122 ЗК. Сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для усіх потреб, а центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів в області земельних стосунків (Госземагентство) і його територіальні органи відповідно до частиною четвертої цієї статті мають право розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини