Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держадміністрації могли здавати в оренду водні об'єкти загальнодержавного значення

10 січня 2017, 17:28
1240
0
Автор:
Реклама

Якщо Кабмін не розподілив повноваження по передачі водних об'єктів загальнодержавного значення, місцева державна адміністрація має право їх передати згодне Водному кодексу.

Відповідно до пунктом 3 частини першої статті 5 ВК поверхневі води (озера, водосховища, річки, канали), які знаходяться і використовуються на території більш ніж одній області, а також їх припливи усіх порядків відносяться до водних об'єктів загальнодержавного значення.

Згідно частинам п'ятої, шостої статті 51 ВК (у редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин, - 2010 рік) орендодавцями водних об'єктів загальнодержавного значення є Кабінет Міністрів і місцеві державні адміністрації.

Розподіл повноважень по передачі водних об'єктів загальнодержавного значення визначається Кабінетом Міністрів відповідно до справжнього Кодексу і інших законів. Отже, за змістом частини п'ятої статті 51 ВК місцеві держадміністрації визначені орендодавцями водних об'єктів загальнодержавного значення.

Така правова позиція була висловлена Верховним Судом украины в постанові від 21 грудня 2016 року № 6-1864цс16 за позовом прокурора про відміну розпорядження, визнанні недійсним договори надання водного об'єкту загальнодержавного значення в тимчасове користування, поверненні водного об'єкту і земельних ділянок і достроковому розірванні договору оренди земельної ділянки.

У справі, що переглядається суди встановили, що Кабінет Міністрів не визначив розподіл повноважень по передачі водних об'єктів загальнодержавного значення, що передбачено частиною шостої статті 51 ВК. Отже, Кабінет Міністрів не встановив обмежень для місцевої держадміністрації про передачу в оренду водних об'єктів на території Новоалександровского сільської ради Баштанского району Миколаївської області для рыборазведения, виробництва сільськогосподарської і промислової продукції, а також лікувальної і оздоровчої мети.

Таким чином, місцева державна адміністрація була наділена повноваженнями по передачі водних об'єктів загальнодержавного значення, оскільки вони не виключені з її компетенції.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини