Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Збільшені відсотки по кредиту, нараховані банком без повідомлення, можна перерахувати

6 січня 2017, 09:31
2443
0
Автор:
Реклама

Боржник вважається належним чином повідомленим про збільшення розміру процентної ставки за користування кредитом в односторонньому порядку у тому випадку, якщо банк не лише відправив на адресу такого боржника лист про зміну умов кредитного договору, але і довів факт його вручення адресатові під розписку.

Така правова позиція була сформована Верховним Судом України в постанові від 14 грудня 2016 року у справі № 6-2315цс16 за позовом позичальника до "Укрсоцбанку" про визнання незаконним підвищення розміру відсотків в односторонньому порядку і зобов'язанні здійснити перерахунок.

Справа була спрямована на новий розгляд до суду першої інстанції, оскільки: суди залишили без уваги ту обставину, що повідомлення банку про збільшення розміру процентної ставки за кредитним договором не було відправлене до передбаченого договором способу; позивач не отримував цього повідомлення; збільшення розміру процентної ставки сталося не в строк і спосіб, передбачені кредитним договором, оскільки відповідний документ про внесення змін до договору (додаткова угода) боржникові банк не присилав, отже, сторони його не підписували, як це передбачено умовами договору. Крім того, рішення банку, на підставі якого збільшений розмір процентної ставки і на яке посилаються суди, передбачає збільшення в односторонньому порядку процентної ставки до рівня 20% річних по кредитних договорах на купівлю автотранспорту. За спірним кредитним договором кредит наданий позивачеві на здійснення розрахунків за договором про участь у фонді фінансування будівництва.

До такого ж висновку ВСУ прийшов у справі № 6-82цс16.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини