Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не можна застосувати частину 3 статті 331 КПК під час підготовчого виробництва

5 січня 2017, 16:28
8742
6
Автор:
Реклама

У рішенні ЕСПЧ від 9 жовтня 2014 у справі "Чанев проти України" суд встановив, що новий Карний процесуальний кодекс чітко і точно не регулює питання про утримання особи під вартою в період після закінчення досудового розслідування і до початку судового розгляду. Також відмічено, що чинне карне процесуальне законодавство (ст. 331 КПК) надає суду право вирішувати питання про продовження змісту обвинуваченого під вартою впродовж двох місяців з дня вступу звинувачувального акту до суду, навіть якщо вже збіг термін дії попереднього визначення про утримання під вартою, постановленою слідчим суддею під час досудового розслідування.

Згідно із сталою практикою ЕСПЧ не допускається утримання під вартою підозрюваного, обвинувачений без судового рішення, що унеможливлює, у тому числі, і "автоматичного" продовження застосування такого запобіжного заходу. У ч. 3 ст. 331 КПК врегульовано питання продовження застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою в час судового розглядуздійснюється за правилами глави 28 розділу IV КПК. Таким чином, положення ч. 3 ст. 331 КПК не застосовуються при здійсненні підготовчого виробництвапроцесуальний порядок якого визначений главою 27 розділу IV КПК.

Враховуючи викладене і практикові ЕСПЧ, з метою недопущення порушення права на свободу і особисту недоторканість судам під час проведення підготовчого судового засідання необхідно враховувати, що застосування ч. 3 ст. 331 КПК під час підготовчого виробництва є помилковою і не грунтується на вимогах карного процесуального законодавства.

Це роз'яснено в листі ВССУ від 30 грудня 2016 року № 9-3167/0/4-16 "Відносно вжиття заходів загального характеру, обумовлених порушенням ст. 5 Конвенцій про захист прав людини і засадничих свобод, встановлених в рішенні Європейського суду з прав людини від 09 жовтня 2014 року у справі "Чанев проти України".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини