Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спецрежим оподаткування в з/х скасований - виробників перекладають на загальну систему

5 січня 2017, 15:55
3365
1
Реклама

З 1 січня 2017 року скасований спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського і лісового господарства, а також рибальства. Усі сільгоспвиробники, які зареєстровані як суб'єкти спецрежиму, будуть перекладені на загальну систему оподаткування ПДВ.

Стаття 209 Податкового кодексущо регламентує умови застосування спецрежиму з/х товаровиробниками, втратила силу. Одночасно Законом № 1791 - VIII у НК внесений ряд змін в частині врегулювання окремих питань, пов'язаних з відміною спецрежиму.

Таким чином, передбачається:

- відміна реєстрації суб'єктів спецрежиму і переклад їх на загальну систему оподаткування;

- закриття рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ, які додатково відкриті відповідно до пунктом 200-1.2 статей 200-1 НК сільськогосподарським товаровиробникам;

- обмеження терміну реєстрації податкових накладних, складених сільгоспвиробниками по операціях з поставки з/х товарів/послуг в межах спецрежиму;

- перенесення негативного значення різниці між податковими зобов'язаннями і податковим кредитом, що сформувалася в результаті здійснення з/х діяльності, в Пдв-декларацію, по якій здійснюються розрахунки з бюджетом.

ГФС в листі від 03.01.2017 № 8/7/99-99-15-03-02-17 роз'яснила, що вказане торкається усіх з/х підприємств, які до 1 січня 2017 року застосовували спецрежим, включаючи як платників, зареєстрованих в якості суб'єктів спецрежиму (які подавали податкові декларації 0121 - 0123), так і тих, які у відповідності відповідали критеріям, але не вибрали спецрежим і залишали суми ПДВ від реалізації з/х продукції у своєму розпорядженні (подавали податкові декларації 0130).

Для переходу на загальну систему оподаткування від сільгоспвиробника не вимагається уявлення заяви про зняття його з реєстрації як суб'єкта спецрежиму або про його реєстрацію в якості платника ПДВ на загальних підставах. Виключення з реєстру суб'єктів спецрежиму оподаткування буде здійснено на підставі рішення контролюючого органу.

Додаткові електронні рахунки будуть закриті після проведення розрахунків з бюджетом по деклараціях:

- для з/х товаровиробників, що застосовують місячний податковий період, - починаючи з 31 січня 2017 року;

- для тих, що застосовують квартальний податковий період - починаючи з 20 лютого 2017 року.

Починаючи з вказаних дат усі розрахунки з бюджетом за результатами представленої податкової звітності сільгоспвиробниками здійснюються із застосуванням виключно основного електронного рахунку в СЭА ПДВ.

Реєстрація податкових накладних і розрахунків коригування до податкових накладних в ЕРНН, складених сільгоспвиробниками по операціях з поставки з/х товарів/послуг, визначених відповідно до пункту 209.7 статей 209 НК, має бути здійснена не пізніше за 15 січня 2017 року. З 16 січня реєстрація таких накладних і розрахунків здійснюватися не буде.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини