Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ресторани порушують права споживачів і антитютюнове законодавство

27 грудня 2016, 12:34
1615
0
Реклама

Представники Госпродпотребслужбы і профільних споживчих організацій презентували результати громадських перевірок кафе, барів і ресторанів, в яких порушують права споживачів і антитютюнове законодавство.

Так, впродовж листопада-грудня 2016 року громадські організації і волонтери провели рейди в шести містах - Києві, Дніпрі, Запоріжжі, Харкові, Одесі і Львові, відвідавши більше 200 закладів. За результатами рейду в 6 містах написано близько 120 скарг в Госпродпотребслужбу, і найбільша кількість порушень пов'язана з палінням кальянів.

В процесі рейду учасники зіткнулися з тим, що адміністрація закладів часто не розуміє, що як активне, так і пасивне паління кальянів представляє небезпеку для здоров'я. Проте Всесвітня організація охорони здоров'я чітко говорить, що дим кальяну токсичний, "безникотиновые" суміші для паління кальянів також є небезпечними. Небезпека полягає і в тому, що кальян не проходить стерилізацію перед використанням іншою особою.

Нагадаємо, в Україні ще з грудня 2012 року заборонено палити тютюнові вироби, кальян і електронні сигарети в приміщенні закладу ресторанного бізнесу (Закон № 4844 - VI про обмеження місць паління тютюнових виробів). На паління в ресторані можна поскаржитися в Госпродпотребслужбу.

Були виявлені і інші порушення прав споживачів в кафе, барах і ресторанах. Зокрема, у багатьох закладах немає куточка споживача, істотним порушенням є відсутність інформації про суб'єкта господарської діяльностіяка має бути на вивісці приналежності закладу ресторанного господарства, у фіскальному чеку, меню, а також в книзі відгуків і пропозицій. Часто адміністрація це робить навмисно, щоб споживач не зміг отримати необхідну інформацію для написання скарг. Під час рейдів в 55% випадків взагалі не вдалося встановити суб'єкта господарювання. Про такі випадки також треба повідомляти в Госпродпотребслужбу. А у разі конфліктів з персоналом - викликати поліцію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини