Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції Верховного Суду України

Реклама

Верховний Суд України

Позов банку до юрособ і фізосіб не розглядається в одному процесі

При розгляді справи № 6-1472цс16 Суд нагадавщо не допускається об'єднання в одно виробництво вимог, що підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлене законом. Тому суд відкриває провадження у справі в частині вимог, що відносяться до цивільної юрисдикції і відмовляє у відкритті провадження у справі відносно вимог, розгляд яких проводиться за правилами іншого виду судочинства. Розгляд справ між юридичними особами віднесений до компетенції господарського суду.

Банк не може виселити з іпотечного житла, купленого не за рахунок кредиту

При розгляді справи № 6-1141цс16 була підтверджена правова позиція, згідно якої жителів не можна виселити з будинку, переданого в іпотеку, але придбаного не за рахунок отриманих кредитних коштів, без надання їм іншого постійного житла.

Банк повинен довести, що позичальник отримав повідомлення про збільшення відсотків по кредиту

Розглянувши справу № 6-82цс16Суд дійшов висновкущо при вирішенні питання про правомірність зміни банком процентної ставки за користування кредитом, необхідно враховувати, що боржник вважається належним чином повідомленим про збільшення розміру процентної ставки за користування кредитом в односторонньому порядку у тому випадку, якщо банк не лише відправив на адресу такого боржника лист про зміну умов кредитного договору, але і довів факт його вручення адресатові під розписку. Також були підтверджені правові позиції відносно застосування Закону "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті"і визначення початкової ціни предмета іпотеки.

Течія 3-річної позовної давності починається з наступного дня після дня внесення щомісячного платежу, передбаченого кредитним договором

При розгляді справи № 6-2134цс16 Суд роз'яснивщо термін, визначений роками, збігає у відповідний місяць і число останнього року терміну, а коли він визначений місяцями, то у відповідне число останнього місяця терміну. У справі, що переглядається суд першої інстанції встановив, що за кредитним договором позичальник зобов'язався щомісячно до 10 числа (включно) кожного календарного місяця погашати заборгованість по кредиту і нараховані відсотки за користування кредитом, і дійшов висновку, що течія 3-річної позовної давності починається з наступного дня після дня внесення щомісячного платежу, передбаченого кредитним договором, тобто з 11 листопада 2011 і закінчується 10 листопада 2014. ВСУ залишив це рішення в силі.

Пільговий термін для відновлення платежів по кредиту впливає на позовну давність

Розглянувши справу № 6-719цс16Суд роз'яснивщо якщо згідно з угодою кредит має бути повернений достроково після закінчення певного терміну невиконання обов'язку, 3 року відлічуються з цієї дати. По зобов'язаннях, термін виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, течія позовної давності починається з дня, коли у кредитора виникає право пред'явити вимогу про виконання зобов'язання. Якщо боржникові надається пільговий термін для виконання такої вимоги, течія позовної давності починається після закінчення цього терміну.

Власник житла у будь-який час може виписати не члена сім'ї

Розглянувши справу № 6-709цс16Суд роз'яснивщо власник має право вимагати захисту порушеного права власності на житло, будівлю, квартиру і так далі від будь-яких осіб, у тому числі осіб, які не являються і не були членами його сім'ї. Власник має право вимагати від осіб, які не є членами його сім'ї, а також не відносяться до кола осіб, які постійно проживають разом з ним і ведуть з ним загальне господарство, усунення порушень свого права власності у будь-який час.

Квартиру, придбану в новострое за договором купівлі-продажу майнових прав, можуть перепродати

При розгляді справи № 6-1111цс16 Суд роз'яснивщо майнові права на нерухомість, що є об'єктом будівництва (інвестування) не рахуються речовими правами на чуже майно, оскільки об'єктом цих прав є не чуже майно, а також не рахуються правом власності. Майнове право, яке можна визначити як "право очікування", є складовою частиною майна як об'єкту громадянських прав. Майнове право - це обмежене речове право, по якому власник цього права наділений визначеними, але не усіма правами власника майна і яке засвідчує правомочність його власника отримати право власності на нерухоме майно або інше речове право на відповідне майно в майбутньому. Обличчя, права якого порушені, може скористатися не будь-яким, а конкретним чином захисту свого права. Під способами захисту суб'єктивних громадянських прав розуміють закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться оновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав і дія на порушника. ВСУ повернув справу на розгляд першої інстанції, оскільки суди не встановили наявності порушень прав і законних інтересів позивача з боку відповідачів-фізосіб, а також не вирішили питання про можливість відновлення порушеного права шляхом визнання спірних додаткових угод недійсними, оскільки реституція є правовим наслідком недійсності угоди і способом захисту громадянських прав, застосовується до стосунків зобов'язального характеру.

Суд не залишить дитину з батьком, якщо він не доведе, що мати аморальна і не має доходу

Розглянувши справу № 6-2445цс16Суд дійшов висновкущо досточным основою для проживання дитини з матір'ю являється наявність у неї постійного місця проживання і роботи, а також джерела існування, створення нею усіх умов для проживання, виховання і розвитку дітей. Суд залишить дітей з матір'ю, якщо у неї усе це є. Орган опіки і опікування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим з батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може пошкодити розвитку дитини.

Питання про відкриття апеляційного виробництва вирішується виходячи з норм, що діяли на час подачі скарги

При розгляді справи № 6-1697цс16 було роз'ясненощо апеляційний суд, вирішуючи питання про відкриття апеляційного виробництва за скаргою відповідача, повинен застосувати процесуальні норми, які діяли на момент здійснення вказаної процесуальної дії, тобто на час представлення їм апеляційної скарги і розгляду справи в апеляційній інстанції, а не на момент прийняття судом першої інстанції обжалуемого рішення.

Річний термін стягнення з працівника заподіяного збитку відлічується з ревізії, а не вироку

Розглянувши справу № 6-1884цс16Суд дійшов висновкущо день виголошення вироку відносно працівника-відповідача не можна вважати днем виявлення заподіяного ним збитку за наявності акту або укладення, складених в результаті інвентаризації матеріальних цінностей, при ревізії або перевірці фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації.

МТСБУ може стягнути відшкодований збиток з незастрахованого винуватця ДТП

Розглянувши справу № 6-2004цс16Суд дійшов висновкущо МТСБУ після сплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до власника ТС, яке спричинило ДТП, що не застрахувало свою цивільно-правову відповідальність. Ця позиція також була висловлена при перегляді справи № 6-2188цс16.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини