Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За неправильне утримання домашніх тварин запропоновано підвищити штрафи

26 грудня 2016, 11:28
1609
0
Реклама

За порушення вимог за змістом собак, кішок і інших видів тварин можуть посилити адміністративну відповідальність.

Так, в назву статті 154 Кодекси про админправонарушениях "Порушення правил змісту собак, кішок" пропонується додати слова "інших видів тварин"і встановити штраф за таке порушення 10 - 30 нмдг (для громадян), 50 - 100 нмдг (не лише для посадовців, але і для суб'єктів підприємницької діяльності). Відмітимо, що зараз для громадян передбачена відповідальність штраф 1 - 3 нмдг, попередження; для посадовців - 3 -5 нмдг.

Крім того, пропонується карати за порушення правил утримання тварин, які не лише завдали шкоди здоров'ю людей або їх майну, або ж є повторними впродовж року (як зараз), але і якщо вони спричинили значне забруднення довкілля. За таке порушення пропонується штрафувати на 100 - 200 нмдг (зараз - громадян на 3 - 5) з конфіскацією тварин, а посадовців і суб'єктів підприємницької діяльності - на 100 - 200 (зараз 4 - 7 для посадовців).

Відповідні зміни передбачені законопроектом № 5584внесеним до парламенту позафракційним нардепом Володимиром Парасюком.

Відмітимо, що вимоги до власників домашніх тварин регламентовані Правилами змісту собак, кішок і хижих тварин в населених пунктах, затверджених ще 17 червня 1980 року. На підставі загальних правил у ряді населених пунктів розроблені власні спеціальні правила.

Але, як мовиться в пояснювальній записці до проекту, останнім часом почастішали випадки зневаги власниками правил утримання тварин, що призводить до спричинення шкоди довкіллю і здоров'ю людей. До того ж, вимоги Правил розраховані на регламентацію утримання тварин (в основному собак і кішок), які легко контролюються. Проте, в суспільстві спостерігаються окремі випадки змісту в житлах небезпечних тварин - хижаків, рептилій та ін., а також собак бійцівських порід вигулюють без намордників. Тому, на думку депутата, відповідальність за порушення правил треба посилити.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини