Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Квартиру, придбану в новострое за договором купівлі-продажу майнових прав, можуть перепродати

23 грудня 2016, 09:07
10090
0
Автор:
Реклама

Майнове право, яке є предметом договору купівлі-продажу, - це обумовлене право придбання в майбутньому права власності на нерухоме майно (право під відкладальною умовою), яке виникає тоді, коли виконані визначені, але не усі правові передумови, необхідні і достатні для придбання речового права.

При цьому ребование про визнання оспорюваної угоди недійсної і застосуванні наслідків її недійсності може бути заявлено одній із сторін угоди або іншою зацікавленою особою, права і законні інтереси якого порушені досконалим угодою.

Майном вважається не лише окрема річ або сукупність речей, а також майнові права і обов'язки. Майнові права є неспоживаною річчю і визнаються речовими правами.

Майнові права на нерухомість, що є об'єктом будівництва (інвестування) не рахуються речовими правами на чуже майно, оскільки об'єктом цих прав є не чуже майно, а також не рахуються правом власності.

Майнове право, яке можна визначити як "право очікування", є складовою частиною майна як об'єкту громадянських прав. Майнове право - це обмежене речове право, по якому власник цього права наділений визначеними, але не усіма правами власника майна і яке засвідчує правомочність його власника отримати право власності на нерухоме майно або інше речове право на відповідне майно в майбутньому.

Обличчя, права якого порушені, може скористатися не будь-яким, а конкретним чином захисту свого права. Під способами захисту суб'єктивних громадянських прав розуміють закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться оновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав і дія на порушника.

Така правова позиція була викладена Верховним Судом України в постанові від 7 грудня 2016 року у справі № 6-1111цс16 за позовом покупця майнових прав на квартиру до їх продавця УК "Екосорб", трьох фізосіб (після здачі будинку в експлуатацію квартира була відчужена двом відповідачам (пайовим учасникам), які потім подарували її третьому відповідачеві).

Така ж правова позиція була висловлена при розгляді справ № 6-265цс16, № 6-1920цс15.

У справі, що переглядається позивач посилався на те, що спірними додатковими угодами до договору купівлі-продажу, ув'язненого між відповідачами, були порушені його права як власника майнових прав, що сплатив будівництво квартири в повному об'ємі. При цьому позивач просив визнати додаткові угоди до договору купівлі-продажу недійсними і відмінити свідоцтво про право власності на квартиру.

ВСУ повернув справу на розгляд першої інстанції, оскільки суди не встановили наявності порушень прав і законних інтересів позивача з боку відповідачів-фізосіб, а також не вирішили питання про можливість відновлення порушеного права шляхом визнання спірних додаткових угод недійсними, оскільки реституція є правовим наслідком недійсності угоди і способом захисту громадянських прав, застосовується до стосунків зобов'язального характеру.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини