Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про позовну давність в спорах з банками

22 грудня 2016, 11:26
4073
0
Автор:
Реклама

Відповідно до статтею 256 ГК позовна давність - це термін, в межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Витікання позовної давності, про застосування якої заявлено стороною в спорі, є основою для відмови в позові.

Загальна позовна давність складає 3 року.

Відповідно до статтею 253 ГК течія терміну починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язаний його початок.

https://ips.ligazakon.net/document/view/PK1079?docId=PK1079&productAlias=ips_web

Отже, певний період часу, початок якого визначений календарною датою або подією, починається з наступного дня після вказаної дати або дня настання події, які у свою чергу в цей термін не включаються.

Частями першою, п'ятої статті 261 ГК встановлено, що течія позовної давності починається з дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. По зобов'язаннях з певним терміном виконання течія позовної давності починається після закінчення терміну виконання.

Позовна давність відповідно до частиною першої статті 260 ГК обчислюється за загальними правилами визначення термінів, встановленими статтями 253-255 справжнього Кодексу.

Термін як тимчасова категорія характеризується не лише початковим, але і кінцевим моментом.

За змістом частин першої, третьої статті 254 ГК термін, визначений роками, збігає у відповідний місяць і число останнього року терміну, а коли він визначений місяцями, то у відповідне число останнього місяця терміну.

https://uz.ligazakon.net/#/articles/EA007474?docId=EA007474&productAlias=uz_web

Така правова позиція була викладена Верховним Судом України в постанові від 23 листопада 2016 року у справі № 6-2134цс16 за позовом "Родовид Банк" до позичальника про стягнення заборгованості за кредитним договором.

У справі, що переглядається суд першої інстанції встановив, що за кредитним договором позичальник зобов'язався щомісячно до 10-го числа (включно) кожного календарного місяця погашати заборгованість по кредиту і нараховані відсотки за користування кредитом, і дійшов висновку, що течія трирічної позовної давності починається з наступного дня після дня внесення щомісячного платежу, передбаченого кредитним договором, тобто з 11 листопада 2011 і закінчується 10 листопада 2014. ВСУ залишив це рішення в силі.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини