Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У психоневрологічних інтернатах покращає забезпечення прав громадян

15 грудня 2016, 11:39
973
0
Реклама

Врегульована діяльність психоневрологічних будинків-інтернатів з метою забезпечення конституційних прав і свобод громадян з порушеннями інтелектуального розвитку і психічними розладами, що проживають в цих установах. Зокрема, зміни торкаються надання медичної допомоги, поховання і так далі

Нове Типове положення про психоневрологічний інтернат, прийняте Кабміном 14 грудня, приводить нормативно-правові акти у відповідність з вимогами чинного законодавства України.

Документом регулюється надання меддопомога що проживає в інтернатах - шляхом ліцензування госпдіяльності по медичній практиці або укладення договорів з установами охорони здоров'я. Відмітимо, що раніше омбудсман просила розв'язати цю проблемуоскільки в интернатных установах працюють і надають медичну допомогу лікарі за відсутності ліцензії для надання такого виду госпдіяльності.

Також врегульовано здійснення госпдіяльності з придбання, перевезення, зберігання, використання і знищення наркотичних засобівпсихотропних речовин і прекурсорів, дозволених до застосування в Україні.

Дозволено перебування в установі осіб з III групою інвалідності (на сьогодні обслуговуються особи з інвалідністю тільки I і II групи).

Положення визначає реабілітаційні заходи як одні з пріоритетних в діяльності інтернату.

Документ також:
- оптимізує і спрощує механізм подачі документів для пристрою до установи через структурні підрозділи з питань соцзахисту населення за місцем проживання;
- спрощує процедуру відрахування і тимчасового вибуття підопічних;
- визначає свідчення і протипоказання для пристрою особи в інтернат;
- вводить новий підхід до надання соцуслуг - з укладенням договору.

За інформацією Минсоцполитики, на сьогодні в Україні діють 144 психоневрологічні інтернати. Діяльність інтернатів раніше регулювалася Типовим положенням 2001 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини