Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

9 грудня 2016, 15:00
3911
0
Реклама

1. Податкова реформа від уряду прийнята за основу

Верховна Рада 8 грудня прийняла за основу урядовий законопроект № 5368 про внесення змін до Податкового кодексу відносно поліпшення інвестиційного клімату. Передбачаються комплексні зміни НК по кожному податку. Також запланровано, що адміністрування усіх баз даних передадуть Мінфіну, буде впроваджений повноцінного електронний кабінет платника податків, змінені критерії приналежності платника податків до категорії великих, ліквідована податкова міліція і так далі

2. Передбачені заходи для підвищення мінімальної зарплати до 3 200

6 грудня ухвалений Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів (законопроект № 5130)яким змінені умови оплати праці, пенсійного забезпечення, виплати стипендії і так далі. Передбачені заходи для збільшення розміру МЗП з 1 січня 2017 до 3 200 грн. МЗП не буде розрахунковим принципом для нарахування штрафів. Встановлюється обов'язок підприємців на загальній системі сплачувати мінімальний страховий внесок по ЕСВ незалежно від того, чи отриманий дохід в звітному періоді.

3. Облікова ставка НБУ залишилася незмінною

Облікова ставка Національного банку України залишається на рівні 14 % річних - це передбачено Рішенням Правління Нацбанку від 8 грудня і пов'язано з необхідністю нівелювати інфляційні риски для досягнення цілей по інфляції в 2017-2018 роках. У разі зниження ризиків для цінової стабільності Нацбанк обіцяє наступного року продовжити пом'якшення монетарної політики.

4. Підвищиться акциз на алкоголь і тютюн

6 грудня ВР за основу прийнятий законопроект № 5132яким регулюються питання податкових надходжень для прийняття Держбюджету-2017. Зокрема, заплановано збільшення ставки акцизного податку на алкоголь на 20%, на тютюнові вироби - на 30% специфічна ставка і на 3 процентні пункти (з 12% до 15%) адвалорная. Також ряд змін передбачений для з/х підприємств на спецрежимі, відносно адміністрування ПДВ, рентної плати і так далі

5. Затверджені ліцензійні умови госпдіяльності за поданням финуслуг

Ліцензійні умови здійснення госпдіяльності за поданням финуслуг (окрім професійної діяльності на ринку ЦБ) затверджені постановою КМУ від 7 грудня № 913. Ліцензія видаватиметься на необмежений термін за заявительному принципом - впродовж 10 днів з дня отримання заяви. Вартість ліцензії - 1 мзп.

6. Оподаткування посилок вартістю більше 22 євро доки вводити не будуть

Скандальний законопроект про оподаткування посилок з-за кордону вартістю більше 22 євро відкликаний з Мінфіну, враховуючи негативну реакцію суспільства. Цим законопроектом пропонувалося понизити поріг неоподатковуваного ПДВ імпорту товарів, що пересилаються в міжнародних поштових і експрес-відправленнях, з 150 до 22 євро, а для подарунка - до 45 євро. Проект планується допрацювати.

7. Працедавців зобов'яжуть повідомляти профспілки про заплановане масове звільнення

Кабмін схвалив для внесення у ВР законопроект, яким хочуть зобов'язати працедавців повідомляти профспілки про заплановане масове звільнення працівників, а за непредставлення працедавцем такої інформації може бути збільшений штраф з 4 до 10 мзп (зараз необхідно повідомляти центр зайнятості). Також пропонується визначити перелік обмежень, які не рахуються дискримінацією у сфері праці, залежать від властивих певному виду робіт вимог. Штрафувати за порушення вимог реклами по працевлаштуванню буде Держпраці.

8. Ввозити книги з РФ можна буде тільки по дозволу

ВР 8 грудня ухвалений Закон про обмеження доступу на український ринок іноземної друкарської продукції антиукраїнського змісту (законопроект № 5114). Видавничу продукцію походженням з території РФ можна ввозити в Україну тільки за наявності відповідного дозволу Мининформполитики. Для отримання дозволу треба подати ряд документів. Без дозволу громадяни зможуть ввозити тільки видавничу продукцію в ручній поклажі або багажі - не більше 10 екземплярів.

9. Мінфін отримає доступ до банківської таємниці і митні IT- системи

Мінфін зможе безкоштовно отримувати інформацію, що містить банківську таємницю, персональні дані, мати прямий доступ до довідкових систем, реєстрів і банок цих держорганів або органів місцевого самоврядування, при реалізації повноважень по контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині моніторингу пенсій, пільг, субсидій, соцвыплат та ін. Це передбачено законопроектом № 5131який прийнятий за основу 6 грудня. А прийнятим за основу 8 грудня законопроектом № 5369 передбачається, що митні IT- системи передадуть в сферу управління Мінфіну.

10.
Об'єднаний єдиний внесок по непрацездатності

7 грудня набуло чинності постанова КМУ № 870яким встановлено загальну пропорцію єдиного внеску на загальнообов'язкове державне страхування, яка спрямовується до Фонду соціального страхування, - 14,2657%. Це дозволить Держказначейству направляти засоби, що поступають від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове держсоцстрахування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, викликають втрату працездатності, до Фонду соціального страхування України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини