Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МТСБУ може стягнути відшкодований збиток з незастрахованого винуватця ДТП

1 грудня 2016, 13:22
3816
0
Автор:
Реклама

Згідно статті 41 Закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" МТСБУ за рахунок засобів фонду захисту потерпілих відшкодовує збиток на умовах, визначених цим Законом, у разі його спричинення транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, окрім збитку, заподіяного транспортному засобу, який не відповідає вимогам пункту 1.7 статей 1 справжнього Законуі майну, яке знаходилося в такому ТС.

Відповідно до підпунктом 38.2.1 пункту 38.2 статей 38 цього Закону МТСБУ після сплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до власника ТС, яке спричинило ДТП, не застраховаавшему свою цивільно-правову відповідальність.

Деліктне зобов'язання виникає з факту спричинення шкоди (зокрема майнового) і триває до моменту його відшкодування потерпілому в повному об'ємі особою, що заподіяла збиток. Сторонами деліктного зобов'язання зазвичай виступають потерпілий (кредитор) і причинитель шкоди (боржник). В той же час правила регулювання таких зобов'язань допускають можливість відшкодування заподіяного потерпілому шкоди не безпосередньо причинителем, а іншою особою за умови, що законом передбачений такий обов'язок іншої особи, хоча воно шкоди і не завдавало. При цьому по статті 1191 ГК обличчя, яке відшкодувало збиток, заподіяний іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до цієї особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Таким чином, після виконання особою, яка не завдавала збитку, свого боргу по відшкодуванню потерпілому шкоди, заподіяної іншою особою, потерпілий отримує повне задоволення своїх вимог, і тому первинне деліктне зобов'язання припиняється його належним виконанням (стаття 599 ГК).

Така правова позиція була сформована Верховним Судом України в постанові від 16 листопада 2016 року у справі № 6-2188цс16 за позовом Моторного (транспортного) страхового бюро до винуватця ДТП (не мав діючого договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів) про відшкодування витрат в порядку регресу.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини