Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріус зобов'язаний перевірити наявність боргових зобов'язань іпотекодавця перед іпотекодержателем

30 листопада 2016, 15:16
2142
0
Автор:
Реклама

Нотаріус обов'язково перевіряє зведення про дійсну наявність боргових зобов'язань іпотекодавців перед іпотекодержателем.

Така правова позиція була сформована на засіданні судових палат у цивільних і господарських справах Верховного Суду України, виходячи з положень ГК і Закону "Про іпотеку".

Суд нагадав, що згідно частини першої статті 575 ГК іпотекою є застава нерухомого майна, яке залишається у володінні заставника або третьої особи.

Згідно статті 5 Закону "Про іпотеку" частина об'єкту нерухомого майна може бути предметом іпотеки тільки після її виділення і реєстрації права власності на неї як на окремий об'єкт нерухомості, якщо інше не встановлене цим Законом.

Договір позики полягає у письмовій формі, якщо його сума перевищує не менше чим в 10 разів встановлений законом мінімальний розмір оплати праці громадян, а у випадках, коли займодателем являється юридична особа, - незалежно від суми (частина перша статті 1047 ГК).

Позиція ВСУ міститься в справі від 9 листопада 2016 року № 6-2063ц16 за позовом ТОВ "Главбуд плюс" до учасника (50% статутного капіталу), що уклав три договори купівлі-продажу від імені суспільства, трьох покупців і іпотекодержателя проданих приміщень про визнання договорів купівлі-продажу і іпотеки нерухомого майна недійсними.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини