Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Співвласник квартири, що не брав участь в справі, може оспорити розділ майна подружжя

24 листопада 2016, 17:27
2762
0
Автор:
Реклама

Співвласник квартири має право оскаржити в касаційному порядку рішення суду по суперечці про припинення права власності на частку в загальному майні, в якому він не брав участь.

Згідно пункту 8 частин третьої статті 129 Конституцій одним з основних принципів судочинства в Україні є забезпечення апеляційного і касаційного оскарження рішення суду, окрім випадків, встановлених законом.

Реалізацією права людини на судовий захист є можливість оскарження судових рішень в судах апеляційної і касаційної інстанцій. Перегляд судових рішень в апеляційному і касаційному порядку гарантує відновлення порушених прав і інтересів людини і громадянина, що охороняються законом.

Згідно частини першої статті 324 ГПК сторони і інші особи, що беруть участь в справі, а також особи, що не брали участь в справі, якщо суд вирішив питання про їх права і обов'язки, мають право оскаржити в касаційному порядку рішення суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, рішення і визначення апеляційного суду, прийняті за результатами апеляційного розгляду.

У справі, яка переглядалася, вирішувалося питання про припинення права власності відповідача на частку в загальному майні (квартирі), співвласником якого є заявник, отже висновок суду касаційної інстанції про те, що оспорюваним рішенням суд не вирішував питання про його права і обов'язки, є помилковим, суперечить змісту статті 324 ГПК і перешкоджає подальшому провадженню у справі.

Ця правова позиція була висловлена Верховним Судом України на засіданні Судової палати у цивільних справах 9 листопада 2016 року при розгляді справи № 6-2006цс16.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини