Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Землі НАН, отримані від місцевої ради, можуть відібрати

23 листопада 2016, 15:50
1673
0
Автор:
Реклама

Рада не може передавати у власність фізосіб землі НАН, передані в постійне користування, яке спочатку було скасовано судом, а потім - відновлено. Тобто, отримані таким путутем землі можуть бути відібрані у власників. Такого висновку дійшов Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 26 жовтня 2016 року при розгляді справи 6-1116цс16 за позовом прокурора в інтересах держави в особі ГП "Дослідне сельськохозяйственного виробництво Інституту фізіології рослин і генетики Національної академії наук України" до Глеваховскому селищній раді Васильківського району Київської області, ряду фізосіб (яким рада ппредал право власності на землю), про відміну рішення органу місцевого самоврядування, визнанні недійсним держакту про право власності на землю, зобов'язанні передати земельну ділянку. ВСУ направив справу на розгляд першої інстанції, дійшовши наступних висновків (аналізувалася законодавство, діюче на момент виникнення спірних стосунків, - 2009 рік).

Відповідно до частини першої статті 24 ЗК державним і комунальним сільськогосподарським підприємствам, установам і організаціям надаються земельні ділянки із земель державної і комунальної власності в постійне користування для науково-дослідних, учбових цілей і ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Стаття 150 ЗК визначає склад особливо цінних земель і регулює особливості їх вилучення. По сенсу цієї статті землі досвідчених полів науково-дослідних установ є особливо цінними і можуть вилучатися (покупатися) для будівництва об'єктів загальнодержавного значення, доріг, ліній електропередачі і зв'язку, трубопроводів, осушувальних і зрошувальних каналів, геодезичних пунктів, житла, об'єктів соціально-культурного призначення, нафтових і газових свердловин і виробничих споруд, пов'язаних з їх експлуатацією, по постанові Кабінету Міністрів або за рішенням відповідної місцевої ради, якщо питання про вилучення (викупі) земельної ділянки узгоджується Верховною Радою.

Підстави припинення права користування земельною ділянкою згідно із статтею 141 ЗК.

Правове регулювання вилучення земельних ділянок, наданих в постійне користування із земель державної або комунальної власності, закріплене в статті 149 ЗК.

Вирішуючи ця суперечкасуди виходили з того, що на момент прийняття селищною порадою рішення про передачу у власність відповідачів спірних земельних ділянок право постійного користування ГП земельними ділянками було припинено, оскільки вони були вилучені і передані в землі запасу селищною радою на підставі рішення Господарського суду Київської області від 30-31 грудня 2008 року, яке на той час було діючим.

Проте суди залишили без уваги, що вказане судове рішення було скасовано за обставинами, що знову відкрилися рішенням Господарського суду Київської області від 21 квітня 2010 року, залишеною без змін постановою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 2 липня 2010 року, з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні позову селищної поради про припинення права постійного користування земельною ділянкою, його вилученні, визнанні недійсним і відміні державної реєстрації держакту. Вищий господарський суд України постановою від 23 червня 2011 року постанову апеляційного суду залишив без змін.

Таким чином, вказане судове рішення Господарського суду Київської області від 30-31 грудня 2008 року не може вважатися відповідним юридичним фактом, з яким земельний закон зв'язує припинення права користування ГП вказаними земельними ділянками.

В той же час, ВХСУ постановою від 23 червня 2011 року встановив, що відповідно до статуту, зареєстрованого Васильківською райдержадміністрацією 23 жовтня 2001, ГП є правонаступником ДСВ НАН України, створеної відповідно до розпорядження Ради Міністрів УРСР від 9 листопада 1961 № 1427-р. Цим же розпорядженням підприємству виділено ділянки із земель колгоспу "Україна" і ділянки неосвоєних земель забудови.

По положеннях статті 84 ЗК, статті 6 Закону "Про розмежування земель державної і комунальної власності" земельні ділянки, використовувані для забезпечення діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук відносяться до земель державної власності, які не можуть передаватися в комунальну і приватну власність.

Відповідно до статті 5 Закону "Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук і статусу їх майнового комплексу" об'єкти майнового комплексу НАН і галузевих академій наук використовуються відповідно до законодавства України, а також статуту НАН і статутів галузевих академій наук, а також статутів організацій, віднесених до їх відання.

Вилучення земельних ділянок НАН і галузевих академій наук може здійснюватися тільки з відома її Президії і президій галузевих академій наук відповідно до ЗК.

ВСУ вказав на помилковість виводу судів про те, що примусове припинення права користування земельними ділянками ГП є правомірним, так що у Глеваховского селищної ради Васильківського району Київської області були правові підстави для розпорядження цими земельними ділянками.

Крім того, суди прийшли до взаємовиключним виводам: вважаючи, що спірні земельні ділянки були правомірно передані у власність відповідачам у зв'язку з припиненням в судовому порядку права користування ГП цими земельними ділянками, в той же час відмітили, що позивач не довів належними і допустимими доказами, що спірні земельні ділянки знаходяться в межах земель, переданих в постійне користування цього підприємства.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини