Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився відносно виплати середнього заробітку за час вимушеного прогулу

18 листопада 2016, 13:52
2672
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 2 листопада 2016 року розглянув справу № 6-2261цс16 про нарахування і виплату заробітної плати за вимушений прогул.

Статтею 235 КЗоТ передбачено, що виплата середнього заробітку за час вимушеного прогулу здійснюється у випадках:

- звільнення без законної підстави або незаконного переведення на інший роботові (частина перша);

- визнання формулювання причини звільнення неправильної або такої, що не відповідає чинному законодавству (частина третя);

- затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу (частина четверта).

У частині другої цієї статті визначено, що при винесенні ухвали про відновлення на роботі орган, що розглядає трудову суперечку, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більше ніж за один рік. Якщо заява про відновлення на роботі розглядається більше за один рік, не з вини працівника, орган, що розглядає трудову суперечку, виносить ухвалу про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

У справі, що переглядається позивачка не була звільнена з роботи. На підставі наказу працедавця від 31 січня 2011 року (який вона не оспорювала) змінені істотні умови її праці, зокрема, починаючи з 5 квітня 2011 року і до поліпшення фінансового стану відділення встановлено неповний робочий тиждень з виплатою 0,2 ставок посадового окладу. Позивачка була повідомлена про зміну істотних умов праці з дотриманням вимог частини третьої статті 32 КЗоТ, не припинила трудових стосунків після цієї зміни, її вихід на роботу в спірний період один раз в тиждень підтверджується табелем обліку робочого часу, оплата праці в цей період проводилася пропорційно відпрацьованому часу, що відповідає вимогам статті 56 Кодексу.

Отже, положення статті 235 КЗоТ передбачають виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу у визначених цією статтею випадках, перелік яких є вичерпним і не передбачає виплати різниці в заробітку у разі зміни істотних умов праці, зокрема встановлення неповного робочого часу при продовженні роботи по тій же спеціальності, кваліфікації або посаді.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини