Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про захист обдурених вкладників

15 листопада 2016, 17:00
4595
0
Реклама

Верховною Радою 15 листопада ухвалений Закон "Про внесення змін до деяких законів України відносно відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, заподіяної зловживаннями у сфері банківських і інших фінансових послуг" (президентський законопроект № 5390).

Згідно із Законом, до вкладу прирівнюються засоби, які притягнені від фізособи як заїм або вклад до небанківської фінансової установи через банк, який виступив повіреним за відповідним договором і на день набуття чинності цього Закону віднесений до категорії неплатоспроможних, якщо банком не було проінформовано фізособу під розпис про нерозповсюдження на такі засоби гарантій, передбачених Законом про систему гарантування вкладів фізосіб, а фізична особа, що надала, що розмістило/, такі засоби, прирівнюється до вкладника.

Внаслідок цього такі фізичні особи придбають права на відшкодування засобів фізичним особам.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повинен ретельно вивчити документи відносно кожної фізособи, яка прирівняна до вкладника, і засоби, прирівняні до вкладу, і не пізніше 20 робочих днів з дня набуття чинності Закону почати виплату відшкодування засобів фізичним особам, які придбали право на таке відшкодування.

Законом ФГВФЛ наділений правом заявляти вимоги до небанківських фінустановамяким від фізичних осіб були притягнені як позики або вклади засоби, які прирівнюються до вкладів. Засоби, що стягуються з таких небанківських фінансових установ, включатимуться в ліквідаційну масу відповідного банку.

У випадку ж якщо така вимога, а також вимога Фонду до пов'язаної з банком особи, дії або бездіяльність якого привели до спричинення кредиторам/банку збитку, або яке внаслідок таких дій або бездіяльності прямо або побічно отримало майнову вигоду, не буде виконано, Законом передбачено поводження Фонду з такими вимогами до суду і обов'язкове накладення арешту в порядку забезпечення позову на грошові кошти і майно осіб, до яких такі вимоги заявлені.

Фінансовим установам забороняється залучати кошти фізосіб (окрім учасників такої установи) із зобов'язанням їх повернення, у тому числі шляхом отримання позики, у випадку якщо це прямо не передбачено законом про діяльність відповідної фінансової установи, а для банків - заборонено здійснювати без віддзеркалення в зобов'язаннях і активах банку операції шляхом залучення засобів фізичних осіб з метою їх прямого розміщення в кредити.

Згідно із Законом банки зобов'язані при виконанні функцій повіреного, агента, іншого представника або посередника по залученню засобів від фізичних осіб на користь третіх осіб (включаючи небанківські фінансові установи) заздалегідь знайомити у письмовій формі таких фізичних осіб про те, що такі засоби не є банківським вкладом фізичної особи, на який поширюються гарантії, встановлені Законом про систему гарантування вкладів фізосіб.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини