Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Омбудсман просить вирішити проблеми меддопомоги в соцучреждениях

15 листопада 2016, 14:26
704
0
Реклама

Уповноважений ВР з прав людини звернулася до Прем'єр-міністра з проханням вжити заходи по нормалізації діяльності интернатных установ системи соціального захисту населення і доручити Минсоцполитики і Мінохоронздоров'я забезпечити право підопічних і вихованців на медичну допомогу.

Йдеться про будинки-інтернати і геріатричні пансіонати, стаціонарні відділення територіальних центрів соціального обслуговування, психоневрологічні інтернати, дитячі будинки-інтернати.

"У интернатных установах працюють і роблять медичну допомогу лікарі при відсутності ліцензії для надання такого виду господарській діяльності, що є порушенням законів "Про основи законодавства України про охорону" здоров'я і "Про ліцензування видів господарської діяльності". Це призводить до неналежного надання медичної допомоги жителям таких установ : незаконно застосовується фізична фіксація і ізоляція осіб з психічними розладами; немає доступу до знеболення і тому подібне", - говориться у зверненні Уповноваженого.

Серед причин порушення прав підопічних і вихованців в таких установах омбудсман також називає відсутність взаємодії між органами соціального захисту населення і охорони здоров'я. В результаті медичні огляди підопічних вузькопрофільними фахівцями (хірургами, онкологами, маммологами і тому подібне) не проводяться або проводяться формально, диспансерний облік відсутній, отримати стоматологічну допомогу також проблематично.

Крім того, має місце порушення права таких осіб на користування власними грошима або їх нецільове використання персоналом із-за не врегульованого порядку використання особистих пенсійних коштів вихованців і повнолітніх недієздатних підопічних.

За інформацією прес-служби омбудсмана

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини