Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

11 листопада 2016, 17:25
3796
0
Реклама

1. Уряд готує першу хвилю дерегуляции госпдіяльності

Уряд готує першу хвилю дерегуляции госпдіяльності для викорінювання тих речей, які заважають розвитку підприємництва. Визначені пріоритети в дерегуляции: - прийняття ліцензійних умов; - регуляторне очищення поля від незаконних і неактуальних актів; - дерегуляция в ІТ- секторі; - зменшення переліку товарів подвійного використання; - відміна мінімальної ціни на нотаріальні послуги; - вдосконалення правил видачі дозволів на спецводокористування і так далі

2. Скасовано ввізне мито на металобрухт

10 листопада набув чинності Закон № 1645 - VIIIяким встановлено нульову ставку ввізного мита на відходи і лом чорних металів - замість раніше діючою у розмірі 5 %. Мета змін - зниження дефіциту ломи чорних металів на внутрішньому ринку і, як наслідок, забезпечення першочергових потреб підприємств оборонної галузі, відновлення інфраструктури, розвиток вітчизняної металургійної промисловості і так далі

3. Визначений порядок формування незалежних наград на держпідприємствах

Урядом визначений порядок створення і функціонування незалежних наглядових рад в держкомпаніях. Награди мають бути створені в державних унітарних підприємствах і господарських суспільствах, в статутних капіталах яких 50%+ акцій (долею) належать державі, а також активи яких за останній рік перевищували 2 млрд грн., а чистий дохід - 1,5 млрд грн. В інших унітарних компаніях і хозобществах необхідність існування такої ради залишається на розсуд органів управління.

4. Розробляється нова редакція Закону про концесії

Робоча група при Мінекономрозвитку почала працювати над новою редакцією Закону "Про концесії". Нова редакція систематизує чинні закони і гармонізує їх із законодавством про державно-приватне партнерство (оскільки концесія є однією з форм ГЧП). У разі концесії (на відміну від оренди) усі капіталовкладення в об'єкт належать державі, тому механізм концесії варто застосовувати для портів, доріг, інфраструктурних об'єктів.

5. Для підтримки експорту пропонується ввести інститут аграрних аташе

Щоб збільшувати експорт українською з/х продукції, необхідно систематизувати держпідтримку для українського виробника, відмітили у Минагрополитики. Зокрема, це планується зробити шляхом створення торгових представництв в регіонах, які є найцікавішими для українських експортерів. У рамках таких торгових місій мають бути присутніми аграрні аташе - профільні фахівці, які зможуть зробити професійну підтримку з різних питань.

6. Встановлені нові правила дорожнього руху в пограничній смузі

Постановою КМУ від 9 листопада № 790 внесені зміни в ПДД - встановлена обов'язок водія при зупинці уповноваженим обличчям Держприкордонслужби транспортного засобу в межах пограничної смуги і контрольованого пограничного району пред'явити для перевірки відповідні документи, а також дати можливість оглянути ТС і перевірити номери його агрегатів.

7. Планується відмінити алкогольно-тютюнову звітність для роздрібних торговців

Комітет ВР з питань податкової і митної політики рекомендував прийняти за основу і в цілому законопроект № 4841. Пропонується відмінити для суб'єктів, які отримали ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами, необхідність представлення щомісячного звіту про об'єми обороту алкогольних і тютюнових виробів.

8. Експерти критикують ветування законів про перевірку бізнесу на екологічність

Відхилення ВР двох ветованих Президентом екологічних законів ("Про оцінку дії на довкілля" і "Про стратегічну екологічну оцінку") може стати реальною загрозою на шляху до євроінтеграції, заявили експерти. Висловлюються припущення про вплив на таке рішення лобістів з агропромислової сфери. Експерти відмічають, що екологічна оцінка - це європейський стандарт, без якого Україна буде обмежена в інвестиціях.

9. НБУ запланував лібералізувати порядок інкасації

НБУ запропонував обговорити проект Інструкції по організації інкасації засобів і перевезення валютних цінностей банків в Україні. Підготовка проекту обумовлена необхідністю створення нового сучасного структурованого і ліберального акту, вимоги якого однаково поширюються на банки і юрособ, що мають право на надання банкам послуг з інкасації. Мета - спрощення відкриття підрозділів інкасації, уточнення правил і термінів використання автотранспорту та ін.

10. Підготовлені зміни у форму податкової декларації по платі за землю

ГФС опублікувала проект змін у форму Податкової декларації по платі за землю. Зокрема, заплановано змінити формат внесення дати укладення і реєстрації документів, які свідчать/підтверджують право власності і користування земельними ділянками. Реквізити, вказані в рядках 3 і 4, замінені новим реквізитом - податковий номер платника податку. У графу 9 внесено уточнення, згідно з яким нормативна грошова оцінка земельної ділянки вказується за одиницю площі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини