Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Птицехозяйства отримали нову інструкцію по профілактиці і ліквідації сальмонельозу

11 листопада 2016, 11:31
1296
0
Реклама

Сьогодні, 11 листопада, набула чинності Інструкція по профілактиці і ліквідації сальмонельозу птаха, затверджена наказом Минагрополитики від 19.09.2016 № 310.

Документ встановлює порядок проведення профілактичних заходів фахівцями ветеринарної медицини по недопущенню захворювання птаха сальмонельозом, порядок проведення ветеринарно-санітарних заходів у випадках спалаху хвороби птаха на сальмонельоз в птицехозяйствах різних форм власності і порядок внутрішньогосподарського використання або подальшої реалізації отриманих яєць, м'яса і м'ясопродуктів від забою птаха і іншої продукції птахівництва при виявленні сальмонеллезной інфекції.

Інструкція являється обов'язковою для виконання в усіх птицехозяйствах незалежно від форм власності і відомчого підпорядкування, ФОП, фахівцями ветеринарної медицини.

Зокрема, в кожному птицехозяйстве по вирощуванню з/х птаха має бути розроблена і виконуватися програма лабораторного контролю за сальмонельозом птаха. Програма включає відбір зразків на всіх стадіях виробництва.

Встановлено, що в птицехозяйствах контроль благополуччя стада по сальмонельозу птаха повинен проводитися:

1) самим виробником - в ході виробничого процесу, в уповноважених лабораторіях. Відбір зразків проводиться на усіх етапах виробництва і переробки птаха. При виявленні присутності сальмонелл необхідно терміново повідомити головного держінспектора компетентного органу;

2) за ініціативою власника (виробника) - відбір зразків здійснюється представниками уповноважених органів ветеринарної медицини за 2 тижні перед переміщенням птаха / відправленням птаха на забій або за показниками клінічного стану птаха;

3) державний контроль і нагляд (відбір зразків).

У документі говориться, що керівники і фахівці птахівницьких господарств (власники або утримувачі птаха) організовують захист господарства (об'єкту за змістом птаха) від занесення цієї інфекції і її поширення в господарстві і за його межами.

Також Інструкцією регулюється використання вакцин проти сальмонельозу птаха, правила безпеки для обслуговуючого персоналу в неблагополучних птицехозяйствах і так далі

Відповідно, втратила силу попередня Інструкція (наказ Держкомітету ветмедицины від 03.08.2010 № 316).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини