Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Адвокат майбутнього" : етика, зміни, лідерство

10 листопада 2016, 14:34
2246
2
Реклама

10 листопада в прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ відбулася прес-конференція, присвячена запуску програми професійного розвитку "Адвокат майбутнього".

Програма "Адвокат майбутнього" - перша всеукраїнська програма професійного розвитку для адвокатів, які прагнуть до підвищення якості юридичних послуг, ефективного впровадження реформ у сфері правосуддя, розвитку професійного співтовариства.

У основу програми покладені результати місії Канадської асоціації юристів, яка проходила цієї весни в Києві, Львові і Одесі. Місія відбулася у рамках проекту "Доступна і якісна правова допомога в Україні", яка реалізується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки уряду Канади і в партнерстві з Координаційним центром по наданню правової допомоги.

Відкриваючи прес-конференцію, Денис Бугайпрезидент Асоціації юристів України, заявив про початок відбору учасників програми - 100 кандидатів отримають можливість удосконалити свої навички по трьох напрямах : надання правової допомоги; участь в адвокатському самоврядуванні і реформах правової системи; комунікація з медіа і громадськістю.

Як пояснив Андрій Вишнєвськийкерівник програми, вона з'явилася на запит ззовні - просто назріла така необхідність. Головна відмінність проекту від усіх інших програм підвищення кваліфікації, в тому, що адвокатів не учитимуть матеріальним і процесуальним нормам права - тому, чому учать у вищій юридичній школі. "Адвокат майбутнього" навчить тим навичкам, які потрібні сучасному успішному адвокатові. "Сьогодні адвокат не має бути суто провайдером юридичних послуг. Юрист повинен уміти оцінювати і робити реформи, захищати права людини і формувати дієві інституції", - вважає А. Вишнєвський.

Оксана Кикотьменеджер українсько-канадського проекту "Доступна і якісна правова допомога в Україні", відмітила, що в основу проекту покладені кращі світові практики у сфері захисту прав людини, в нім задіяні експерти Канадської асоціації юристів. Програма запускається не просто так - канадська місія проаналізувала українські процеси і розробила шляхи рішення проблем - те, чому можна навчити адвокатів для поліпшення системи правосуддя в країні.

Призвала колег взяти участь у відборі Вікторія Митькоголова Правління Всеукраїнського об'єднання адвокатів, що надають безкоштовну правову допомогу. Вона упевнена, що професія адвоката грунтується на трьох китах: честь, гідність і повага. Саме для адвокатів, що сповідують ці цінності, і призначена програма.

У відборі для участі в програмі можуть брати участь усебічно розвинені адвокати, які мають не менше чим 2 року досвіду, постійно підвищують свою кваліфікацію, мають лідерські якості, дотримуються етичних стандартів. Кандидати повинні будуть заповнити анкету (зокрема, розповісти про мотивацію і книгу, що уразила)надати 2 рекомендації, підтвердити громадську активність (результати роботи в одному з юридичних співтовариств, виступу на конференціях, робота в самоврядуванні).

Відбір учасників продовжиться до кінця грудня 2016 року. Навчання почнеться з лютого 2017 року в чотирьох містах: Києві, Харкові, Львові і Одесі.

Пілотний проект програми "Адвокат майбутнього" передбачає 4 модулі: робота з клієнтами, робота в суді, комунікація в професійному співтоваристві і комунікація з медіа. Взаємозв'язок цих компонентів забезпечить група тренерів. Крім того, програма передбачає додаткові заходи, такі як зустрічі з відомими людьми (наприклад, політиками, представниками юрбизнеса), які проводитимуться в цікавих місцях - музеях, картинних галереях і т. д.

Зараз ведеться відбір лекторів - навчанням займуться відомі практикуючі адвокати з викладацьким досвідом, яких шанують колеги і які "не ангажовані сторонами внутрішніх конфліктів в адвокатурі" (як підкреслив А. Вишнєвський).

У конкурсну комісію з відбору учасників програми швидше за все увійдуть спікери заходу (Д. Бугай, А. Вишнєвський, О. Кикоть, В. Митько), президенти АЮУ. Крім того, попередня згода на участь в проекті далу адвокат і письменниця Лариса Денисенко.

Як зробив висновок керівник програм А. Вишнєвський: "Адвокат майбутнього - це той, хто відчуває себе частиною співтовариства і берет на себе відповідальність відповідати вимогам громадянського суспільства, оскільки адвокатура - засадничий громадський інститут".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини