Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стягаючи аліменти на декілька дітей, суд повинен визначити єдину долю заробітку боржника

9 листопада 2016, 13:55
1213
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 19 жовтня 2016 року розглянув справу № 6-1798цс16 про стягнення аліментів на дітей.

Згідно частини третьої статті 181 СК аліменти на дитину присуджуються в долі від заробітку (доходу) його матері, батька (стаття 183) або в твердій грошовій сумі (стаття 184) і виплачуються щомісячно.

Згідно з частинами першої, другої статті 183 СК доля заробітку (доходу) матері, батька, яка стягуватиметься як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягаються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину долю від заробітку (доходу) матері, батька на їх зміст, яка стягуватиметься до досягнення старшою дитиною повноліття.

Вирішуючи питання про розмір аліментів, суд повинен враховувати, що їх розмір на одну дитину не може бути менше, ніж вказаний в частині другої статті 182 СК.

Що стосується максимального розміру аліментів, що стягаються з боржника, то відповідно до частини третьої статті 70 Закону "Про старанне виробництво" із заробітної плати боржника може бути утримано по старанних документах до погашення в повному об'ємі заборгованості у разі стягнення аліментів - 50% заробітної плати боржника.

Порядок стягнення аліментів визначений в статті 74 справжні Закони і статтях 194-197, 274 СК.

У пересматриваеомо справі визначивши розмір аліментів на двох дітей по 1/3 частини заробітної плати щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, апеляційний суд, з виведенням якого погодився і касаційний суд, не врахував положень частини другої статті 183 СК про обов'язок суду при стягненні аліментів на двох і більше дітей визначити єдину долю від заробітку (доходу) матері, батька на їх зміст, яка стягуватиметься до досягнення старшою дитиною повноліття.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини