Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ і роз'яснення Пленуму ВАСУ

7 листопада 2016, 13:00
12201
0
Реклама

Верховний Суд України

Частина третя і частина четверта статті 390 Цивільного кодексу не тотожні і не можуть бути застосовані одночасно

Розглянувши справу № 6-389цс16Суд сформував правову позицію відносно стягнення витрат на поліпшення нерухомого майна - удома. Застосування вказаних норм істотно відрізняється залежно від визначення підстав і сум, що підлягають відшкодуванню. Згідно частини третьої підлягають відшкодуванню фактичні витрати, здійснені добросовісним або недобросовісним набувачем, які необхідно було зробити для збереження майна або на його зміст з часу, коли власникові належало право, зокрема, на повернення майна. На відміну від норми частини третьої статті 390 ГК, згідно з положеннями частини четвертої цієї статті добросовісному набувачу або власникові належить право отримати відокремлювані поліпшення майна або право на відшкодування невід'ємних поліпшень пропорційно збільшенню вартості майна внаслідок цих поліпшень. Визначаючи суму відшкодування, яка підлягає стягненню з добросовісного власника на користь власника майна, суд повинен виходити з суми, на яку збільшилася вартість будинку, або часу, з якого майно підлягало поверненню і вартості необхідних витрат на його зміст і збереження, які вимушений зробити добросовісний власник починаючи з цього часу.

Банк може стягнути штраф, якщо є рішення про дострокове повернення кредиту, яке не виконане

Розглянувши справу № 6-2631цс15 за позовом банку до позичальника і поручителя про стягнення заборгованості за кредитним договором, Суд дійшов висновкущо усі нарахування за користування засобами і інші виплати, передбачені договором, підлягають стягненню до дати повернення позики, але в межах терміну позовної давності. Аналогічна правова позиція викладена у постанові від 23 вересня 2015 у справі № 6-1206цс15.

Відсотки за користування кредитом і пені можна стягнути після закінчення терміну дії договору з моменту ухвалення судового рішення

Розглянувши справу № 6-2739цс15, Суд дійшов висновку про те, що наявність судового рішення про задоволення вимог кредитора, яке боржник не виконав, не припиняє правовідносин сторін кредитного договору, не звільняє боржника і поручителя від відповідальності за невиконання грошового зобов'язання і не позбавляє кредитодателя права на отримання штрафних санкцій, передбачених умовами договору і ГК. До такого ж висновку ВСУ прийшов при розгляді справ № 6-1206цс15, № 6-2631цс15.

Банк може стягнути прострочений кредит, інфляцію, відсотки по позиці і 3% річних

Розглянувши справу № 6-2129цс16 про стягнення заборгованості за кредитним договором, Суд роз'яснивщо відсотки, передбачені статтею 625 ГК, є відшкодуванням кредиторові понесених втрат за несвоєчасне повернення грошових коштів, і вони відрізняються від відсотків, що підлягають сплаті за правомірне користування грошовими коштами.

6-місячний термін пред'явлення вимог до поручительства починається з моменту прострочення заборгованості

Розглянувши справу № 6-1265цс16 про визнання поручительства припиненим, Суд дійшов висновкущо з моменту прострочення несплаченої заборгованості починається течія позовної давності для вимог до боржника і відлік 6-місячного терміну для пред'явлення вимог до поручителя по окремих зобов'язаннях по кредиту.

Договір оренди землі не визнають недійсним через відсутність істотних умов, якщо він виконувався

Розглянувши справу № 6-1512цс16 про визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок, Суд роз'яснивщо якщо сторони впродовж певного часу виконували договір погодженим способом, то незгода позивачів з умовою виконання договору не може бути основою для визнання їх прав порушеними у момент укладення договору і визнання його недійсним по цих підставах.

Договір оренди землі може бути розірваний при систематичній, а не разовій несплаті

Розглянувши справу № 6-977цс16 про розірвання договору суборенди земельної ділянки і стягнення заборгованості по ньому, Суд дійшов висновкущо Закон вимагає саме систематичної несплати орендної плати як основи для розірвання як договору оренди, так і договору суборенди земельної ділянки, тоді як разове порушення умов договору в цій частині не є основою для його розірвання.

Для визнання недійсної угоди, ув'язненої у момент неспроможності особи, суд повинен встановити чи була в змозі особа у момент її укладення розуміти значення своїх дій і керувати ними, а не тільки вказати, що така здатність була обмежена

При розгляді справи № 6-1531цс16 по суперечці відносно заборгованості за кредитним договором Суд висловився про підстави визнання недійсної угоди, здійсненої особою, що не розуміє своїх дій. Правила статті 225 ГК поширюються на ті випадки, коли фізична особа не визнана недієздатною, проте у момент здійснення угоди знаходилося в такому стані, що не могло усвідомлювати значення своїх дій і (чи) не могло керувати ними (тимчасовий психічний розлад, нервове потрясіння і тому подібне). Для визнання угоди недійсної на підставі частини першої статті 225 ГК суду слід встановити неможливість особи у момент здійснення угоди розуміти значення своїх дій і (чи) керувати ними, враховуючи сукупність зібраних доказів у справі.

Для визнання торгів недійсними слід довести порушення не лише закону, але і прав позивача

Розглянувши справу № 6-1504цс16Суд роз'яснивщо сам по собі факт неналежного повідомлення боржника про проведення публічних торгів не може бути основою для визнання таких торгів недійсними. Головною умовою, яку повинні встановити суди, є наявність порушень, які могли вплинути на результат торгів, тобто встановити не лише недотримання норм закону при проведенні публічних торгів, але і порушення прав і законних інтересів особи, що їх оспорює, способом захисту яких є визнання публічних торгів недійсними. До такого ж висновку ВСУ прийшов при перегляді справ № 143цс14, № 6-1884цс15, № 6-323цс166-2988цс15.

Загальна квартира, продана за згодою дружина, але дешевше, залишиться у покупця

Розглянувши справу № 6-1587цс16 за позовом дружини до чоловіка (продавцеві) і покупця загальної подружньої квартири про визнання заяви про згоду на укладення договору і договору купівлі-продажу недійсними, Суд зробив висновок про дійсність згоди чоловіка на угоду по загальному майну, якщо дозволено продати квартиру за ціною і на умовах на розсуд другого чоловіка.

Суд визнає недійсним дарування нерухомості родичеві після рішення суду про стягнення боргу

Розглянувши справу № 6-1873цс16 за позовом стягувача (за рішенням суду) до боржника (дарувальникові) і обдаровуваному про визнання договорів дарування недійсними, Суд роз'яснивщо дарування майна близькому родичеві за наявності рішення суду про стягнення з дарувальника грошових коштів, може бути здійснено для ухилення від виконання цього судового рішення і за наявності ознак фіктивності визнається судом недійсним.

Суд не може перевіряти законність дій і бездіяльності зборів уповноважених кооперативу

При розгляді справи № 6-1002цс16 про відміну і визнання протиправними протоколів і рішень зборів відносно підвищення розмірів членських внесків, встановлення розміру цільового і пайового внеску було роз'ясненощо дії/бездіяльність зборів уповноважених ГСК, які згідно із законом і статуту віднесені до повноважень цієї самоуправляемой організації, є питанням їх внутрішньої (статутний) діяльності.

Пленум Вищого адміністративного суду України

Узагальнена практика відносно доступу до публічної інформації

Постановою від 29 вересня 2016 року № 10 представив роз'яснення про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації.

Узагальнена практика рішення адмінсудами суперечок з органами РАГС

Постановою від 19 жовтня 2016 року № 12 затверджено узагальнення практики рішення адміністративними судами суперечок, що виникають у зв'язку з відмовою органу державній реєстрації актів цивільного стану.

Узагальнена практика стягнення засобів з держави

Постановою від 29 вересня 2016 року № 13 рекомендовано суддям враховувати узагальнення практики дозволу адміністративними судами суперечок, що виникають у зв'язку з виконанням рішень суду про стягнення засобів, боржником по яких є державний орган або державна установа, підприємство, організація.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини