Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діє порядок переміщення через кордон відпрацьованого ядерного палива

4 листопада 2016, 15:01
1011
0
Автор:
Реклама

4 листопада набуло чинності постанова Кабміну від 27 вересня 2016 роки № 772яким затверджений Порядок переміщення через державний кордон відпрацьованого ядерного палива українських атомних електростанцій і радіоактивних матеріалів, утворених в результаті його переробки.

Переміщення через кордон відпрацьованого ядерного палива і повернення в Україну продуктів його переробки, які утворилися в результаті наданих послуг суб'єктів господарювання іншої держави, здійснюється відповідно до зовнішньоекономічних договорів (контрактами), експлуатуючих організацій (операторами), що укладаються. Останні при укладенні зовнішньоекономічних договорів зобов'язані керуватися положеннями законодавства України, правил безпечного перевезення радіоактивних матеріалів Міжнародного агентства по атомній енергії (МАГАТЕ) і міжнародних договорів України.

Продукти переробки повертаються в Україну за умови включення в зовнішньоекономічний договір номенклатури, складу, кількості і активності продуктів переробки з вказівкою фізичної форми, хімічного складу і типу упаковки.

Кількість і активність продуктів переробки, що підлягають поверненню, визначаються за методикою, розробленою сторонами зовнішньоекономічного договору (контракту). У основу методики покладається принцип радіаційного еквіваленту активності вивезеного на переробку відпрацьованого ядерного палива і активності повертаних продуктів переробки, з урахуванням природного розпаду радіонуклідів під час технологічного зберігання опромінених складок і продуктів переробки.

Продукти переробки переміщаються на основі міжнародних договорів про транспортування радіоактивних матеріалів, якими визначаються компетентні органи, що забезпечують безпечне перевезення, передачі відповідальності, що вирішують питання, за радіоактивний матеріал, фізичний захист, відшкодування можливого ядерного збитку.

Відпрацьоване паливо і радіоактивні матеріали переміщаються через державний кордон за наявності:

- дозволу або укладення Госэкспортконтроля, яке видається відповідно до Порядком здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання;

- дозволу Госатомрегулирования, який видається відповідно до Порядком видачі дозволу на здійснення міжнародних перевезень радіоактивних матеріалів.

Переміщення не може здійснюватися за наявності потенційних погроз, пов'язаних з військовими діями, озброєними конфліктами, громадянською війною, повстаннями, політичними або цивільними хвилюваннями, страйками, терористичними актами, обставинами непереборної сили, у тому числі природними явищами, які мають винятковий, неминучий, непередбачуваний характер.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини