Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комітет ВР рекомендує прийняти за основу проект Закону про Вищу раду правосуддя

3 листопада 2016, 11:16
783
0
Автор:
Реклама

Комітет з питань правової політики і правосуддя рекомендує прийняти за основу законопроект № 5180 "Про Вищу раду правосуддя".

У зв'язку з цим рекомендовано відхилити альтернативний законопроект № 5180-1 "Про Вищу раду правосуддя"поданий Євгенієм Мураевым.

Завданням законопроектів є закріплення на законодавчому рівні інструментів конституційної моделі Вищої ради правосуддя для забезпечення незалежності судової влади і її функціонування на основі відповідальності, підзвітності суспільству.

Зконопроект № 5180 складається із загальної і особливої частин і регулює статус ВСП, його повноваження, порядок обрання (призначення) членів, їх статус (права, обов'язки, гарантії діяльності, порядок звільнення і припинення повноважень), структуру ради, а також процедурні питання здійснення повноважень радою і його органами.

Проектом також передбачено внесення змін до ряду законодавчих актів, зокрема, відносно невиконання законних вимог ВСП, його органу або члена про надання інформації, тимчасового усунення судді від правосуддя у зв'язку з притягненням до карної відповідальності, порядку затримання судді або утримання під вартою або арештом, порядку обрання членів ради Верховною Радою та ін.

Відзначається, що запропоновані зміни розроблені з урахуванням рекомендацій і висновків Венеціанської комісії і відповідно до європейських стандартів, зокрема, про склад ВСП, суб'єктів і принципи його формування; відносно повноважень у сфері формування суддівського корпусу і суддівської кар'єри; здійснення дисциплінарного провадження, фінансового і організаційного забезпечення судів і тому подібне.


Комітет підтримав ухвалення законопроекту № 5180, оскільки визнав, що він забезпечує системніший підхід до вирішення питання законодавчого закріплення правового статусу ВСП, порядку його створення і діяльності.

При цьому було відмічено, що законопроект №5180 зажадає доопрацювання в Комітеті для внесення на розгляд Верховної Ради в другому читанні.

За інформацією прес-служби ВР

Детальніше про проект: Законопроект про Вищу раду правосуддя внесений до парламенту

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини