Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується ухвалити окремий Закон про колективне управління майновими правами суб'єктів авторського права

28 жовтня 2016, 15:40
701
0
Реклама

Експерти "Реанімаційного пакету реформ" закликають народних депутатів відхилити законопроект № 4461 "Про внесення змін до Закону України "Про авторське право і суміжні права" відносно діяльності організацій колективного управління"оскільки він істотно погіршує стан захисту інтелектуальної власності і суперечить принципам відповідного законодавства ЄС.

Відзначається, що цей проект не відповідає цілям забезпечення прозорості в діяльності організацій колективного управління (ОКУ), розробці прозорого механізму збору, розподілу і виплати винагороди і тому подібне

Законопроектом пропонується передати усі повноваження по управлінню майновими правами єдиній організації колективного управління, не враховуючи при цьому ні категорій правовласників (авторів і володарів суміжних прав, які мають дещо різні інтереси), ні специфіки і, відповідно, вимог відносно сфер (видів) використання об'єктів інтелектуальної власності, ні процедур узгодження між собою інтересів правовласників і користувачів; а також не враховує необхідність відповідних механізмів контролю (нагляду) за своєю діяльністю і накладення санкцій при некоректних діях або зловживаннях.

Від ідеї освіти такої єдиної МЕГА-ОКУ застерігають керівники найбільш авторитетних світових авторсько-правових організацій : Генеральний директор CISAC Гади Орон, Генеральний директор GESAC Вероник Десброссес, Генеральний директор ICMP Коко Кремона і Виконавчий директор IFPI Френсіс Мур. Їх стурбованість підтримує і Єврокомісар по торгівлі Сесілія Мальмстрем.

До того ж, недоліком цього законопроекту є те, що його неможливо допрацювати ні у першому, ні в другому читанні. Йдеться про значну кількість принципових правових норм, які цей законопроект не врахував і які можуть взагалі залишитися неврегульованими, оскільки структурно цього зробити вже буде неможливо.

Необхідно прийняти окремий Законякий торкається тільки сфери колективного управління, а не доповнення до існуючого Закону "Про авторське право і суміжні права", вважають експерти. Проект такого окремого Закону "Про колективне управління майновими правами суб'єктів авторського права і суміжних прав" вже готується, треба ще 2-3 місяці на узгодження позицій суб'єктів галузі. Він повністю відповідає меті реформування галузі і створює умови для ефективної і стійкої системи колективного управління в Україні.

Джерело: РПР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини