Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пеня на відсотки не може бути зменшена до суми основного боргу

19 жовтня 2016, 14:55
3947
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 14 вересня 2016 року розглянув справу № 6-473цс16 за позовом банку до позичальника і поручителя про стягнення заборгованості по сплаті відсотків за користування кредитом.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 551 ГК розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, і за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, яка обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного зобов'язання за кожен день прострочення виконання (частини перша і третя статті 549 ГК).

Отже, по сенсу ч. 3 ст. 551 ГК під розміром збитків слід розуміти суму, на яку нараховані неустойки, а не будь-яку іншу суму збитків.

У справі, що переглядається касаційний суд помилково погодився з висновком апеляційного суду про зменшення пені за несвоєчасну сплату відсотків за користування кредитними коштами до розміру суми основного боргу за кредитом, тобто неправильно застосував положення ч. 3 ст. 551 ГК. Предметом суперечки є заборгованість боржника по сплаті відсотків за користування кредитними коштами. Позивач просив також стягнути пеню за несвоєчасну сплату відсотків з розрахунку 1% від простроченої суми за кожен день прострочення відповідно до пункту кредитного договору. Таким чином, відповідно до заявлених позовних вимог пеня нараховується не на тіло кредиту, а на відсотки за користування кредитом. Застосувавши до спірних правовідносин частину третю статті 551 ГК, апеляційний суд, з виводами якого погодився суд касаційної інстанції, виходив з того, що розмір пені слід зменшити до суми основного боргу (суми, яка була стягнута за рішенням суду у іншій справі).

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся з

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини