Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийняті зміни у зв'язку з введенням патронату над дітьми

19 жовтня 2016, 12:47
703
0
Реклама

Верховною Радою 19 жовтня ухвалений Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з введенням патронату над дитиною" (законопроект № 4997).

Законом передбачено виключити абзац другої частини сьомої статті 252 Сімейного кодексуяким визначено, що патронатный вихователь зараховується місцевою державною адміністрацією або місцевою радою на роботу за трудовим договором до бюджетної установи соціального захисту населення.

Такі зміни дозволять усунути, з одного боку, риски подвійного фінансування послуг сімейного патронату (за рахунок місцевого і державного бюджету), з іншої - концептуальні неузгодженості з окремими нормами трудового законодавства.

Також ці зміни обумовлюють створення законодавчих підстав для пенсійного страхування патронатных вихователів. Тому законопроектом передбачено внесення відповідних змін до законів "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" і "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".


Крім того, за основу прийнятий законопроект № 4970 про внесення змін до Бюджетного кодексу відносно оплати послуг патронатных вихователів.

Пропонується у витрати, які здійснюються з бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад, включити:
- витрати на сім'ї патронатных вихователів у складі витрат на учбові заклади для громадян, що потребують соцдопомоги і реабілітації, і на такі витрати не направляти освітню субвенцію з держбюджету;
- на період до 1 січня 2019 року - витрати на оплату послуг із здійснення патронату над дитиною і виплату соцдопомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя до складу витрат на держпрограми соцзахисту, які проводяться за рахунок відповідної субвенції з держбюджету.

Згідно з проектом, з 1 січня 2019 року у витрати місцевих бюджетів, які можуть здійснюватися по усіх місцевих бюджетах, прелагается включити витрати на оплату послуг із здійснення патронату над дитиною і виплату соцдопомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя у складі витрат на соціальний захист і соціальне забезпечення.

Послуга патронату над дитиною - тимчасовий відхід і виховання дитини в спеціально підготовленій сім'ї патронатного вихователя як альтернатива пристрою дитини до интернатное установи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини