Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений за основу законопроект про введення 100% комерційного обліку тепла і води

18 жовтня 2016, 18:13
7490
2
Реклама

Верховною Радою прийнятий за основу законопроект № 4901 "Про комерційний облік комунальних послуг".

Законопроектом передбачається обов'язкове устаткування усіх будівель, які приєднані до зовнішніх теплових мережам (окрім мереж систем автономного теплопостачання), зовнішнім мережам гарячого водопостачання (окрім мереж систем автономного гарячого водопостачання), зовнішнім водопровідним мережам (окрім мереж систем автономного водопостачання) будинковими вузлами облікувідповідно, теплової енергії і води.

Саме такі вузли обліку використовуватимуться для комерційного обліку відповідних комунальних послуг.

Проект також передбачає, що устаткування будинковими вузлами обліку існуючих будівель зобов'язаний провести оператор відповідних зовнішніх мереж в строк:

1) нежитлових будівель - до 1 жовтня 2017 року;
2) житлових будівель - до 1 жовтня 2018 року.

У багатоквартирних будинках і інших будівлях, де налічується більше за одного споживача, пропонується обов'язкове встановлення індивідуальних (квартирних) приладів обліку (чи приладів-розподільників теплової енергії)які використовуються для розподілу показів будинкового приладу обліку :

1) в нежитлових будівлях - до 1 жовтня 2017 року;
2) в житлових будівлях - до 1 жовтня 2018 року.

Законопроект пропонує заборонити приєднання до вищезгаданих зовнішніх мереж побудованих будівель, не обладнаних приладами обліку згідно з його вимогами.

Крім того, пропонується встановити, що розрахунки за надані комунальні послуги (постачання теплової енергії, постачання гарячої і питної води) здійснюються виключно за даними комерційного обліку.

Також проектом передбачається встановити правила розподіли об'єму спожитої комунальної послуги між споживачами (у разі багатоквартирних будинків і інших будівель, де налічується більше за одного споживача).

У документі йдеться і про гарантії доступу споживачів до облікової інформації, на основі якої формуються рахунки за спожиті послуги.

Очікується, що такий облік стимулюватиме енергоефективну поведінку споживачів і, як наслідок, приведе до зменшення об'єму споживання тепла і води. Крім того, забезпечення обов'язкового приладового комерційного обліку не дозволить суб'єктам господарювання в сферах природних монополій переводити наднормативні втрати в мережах на споживачів.

Проект розроблений при активній участі Держенергоефективності з метою імплементації ряду статей Директиви 2012/27/ЄС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини