Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не можна подарувати усю землю, якщо біля будинку є співвласник

18 жовтня 2016, 16:00
2718
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 12 жовтня 2016 року розглянув справу № 6-2099цс16 про визнання договору дарування частково недійсним і визнанні права власності на частину земельної ділянки.

При розгляді справи була сформована правова позиція.

За загальним правилом, закріпленим в частині четвертої статті 120 ЗКособа, яка придбала право власності на частину будівлі або споруди стає власником відповідної частини земельної ділянки на тих же умовах, на яких він належав попередньому власникові, якщо інше не передбачене в договорі відчуження нерухомості.

При цьому при застосуванні положень статті 120 ЗК у поєднанні з нормою статті 125 ЗК слід виходити з того, що у разі переходу права власності на об'єкт нерухомості у встановленому законом порядку право власності на земельну ділянку у набувача нерухомості виникає одночасно з виникненням права власності на зведені на земельній ділянці об'єкти. Це правило торкається і випадків, коли право на земельну ділянку не було зареєстроване одночасно з правом на нерухомість, проте земельна ділянка раніше набула ознак об'єкту права власності.

Крім того, частиною першої статті 356 ГК передбачено, що власність двох або більше за осіб з визначенням доль кожного з них в праві власності є загальною пайовою власністю.

Відповідно до статей 364, 367 ГК кожен із співвласників має право на виділ його долі майна, що знаходиться в загальній пайовій власності в натурі або його розподіл з дотриманням вимог статті 183 ГК.

Аналогічне положення закріплене в частині третьої статті 88 ЗК.

По нормі статті 87 ЗК право загальної пайової власності на земельну ділянку, виникає, зокрема, при придбанні у власність земельної ділянки двома або більше особами по цивільно-правових договорах, при прийнятті спадку або за рішенням суду.

Частиною першої статті 88 ЗК передбачено, що володіння, користування і розпорядження земельною ділянкою, що знаходиться в пайовій власності, здійснюється за угодою усіх співвласників згідно з угодою, а у разі недосягнення згоди - в судовому порядку.

Відповідно до частини четвертої статті 88 ЗК учасник загальної пайової власності на земельну ділянку має право на отримання в його володіння, користування частини загальної земельної ділянки, відповідної розміру долі, що належить йому.

Таким чином, у разі переходу права власності на об'єкт нерухомості у встановленому законом порядку право власності на земельну ділянку у набувача нерухомості виникає одночасно з виникненням права власності на зведені на земельній ділянці об'єкти. При цьому, у разі придбання права власності на житловий будинок, будівлю або споруду декількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно долям осіб в праві власності житлового будинку, будівлі або споруди. У справі, що переглядається укладенням спірного договору дарування земельної ділянки було порушено право позивача на частину земельної ділянки як співвласника будинку.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини