Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ не хоче штучно підтримувати валютно-курсову стабільність

18 жовтня 2016, 14:15
633
0
Реклама

Національний банк України виступає категорично проти законопроекту № 5257 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно забезпечення прозорості діяльності Національного банку України і підвищення його відповідальності перед суспільством"ініційованого групою депутатів.

У НБУ називали цей проект спробою згорнути процес реформування фінансового сектора і зашкодити виконанню Нацбанком цілей по зниженню інфляції, позбавити НБУ інституціональної, політичної і фінансової незалежності.

Зокрема, законопроектом пропонується встановити метою для НБУ досягнення і підтримка валютно-курсової стабільності. Це непорівнянно з економічною реальністю і одночасною підтримкою цінової стабільності, відмічають в НБУ. Штучний контроль обмінного курсу гривні приведе до накопичення макроекономічних дисбалансів, які спричинять різкий ріст інфляції і погіршення добробуту населення. У Нацбанку вважають, що така політика в попередні роки була однією з головних причин економічної кризи.

Крім того, парламентарі запропонували додати центробанку ще одне завдання - забезпечення максимальної зайнятості населення. Але досягнення такої мети апріорі неможливе зусиллями тільки одного НБУ, потрібна спільна робота усіх держорганів країни. Внесення ж запропонованих змін може бути зручним приводом для подальших політичних маніпуляцій і засобом прямого примусу НБУ до того або іншого рішення, говориться в заяві Нацбанку.

Таким чином, Нацбанк вважає неприпустимим прийняття змін, передбачених законопроектом № 5257, і звернувся до Президента України з проханням підтримати цю позицію НБУ.

Джерело: НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини