Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ назвав терміни, в які у поручителя можна вимагати солідарний з позичальником борг

18 жовтня 2016, 12:40
3479
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 14 вересня 2016 року розглянув справу 6-223цс16 по позову "Дельта Банку" до позичальника і двох поручителів про стягнення заборгованості за кредитним договором.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

За своїм змістом частина десята статті 11 Закону "Про захист прав споживачів" є нормою, яка встановлює особливий порядок врегулювання вимог кредитодателя у разі неналежного виконання умов договору споживчого кредиту, що відрізняється від задоволення вимог кредитора за договором банківського кредиту, на який положення законодавства про захист прав споживачів не поширюються.

Визначаючи зміст правовідносин, що виникли між сторонами кредитного договору, суди повинні встановити: на які потреби був наданий кредит, чи здійснювалося кредитування з метою задоволення боржником особистих економічних і побутових потреб і чи використаний цей кредит на ці цілі. Встановивши, що кредитування здійснювалося на споживчі потреби, суд повинен застосувати до встановлених правовідносин законодавство по захисту прав споживачів.

При застосуванні частини четвертої статті 559 ГК слід враховувати, що термін поручительства відноситься до преклюзивних термінів.

Отже, виходячи з положень частини четвертої статті 559 ГК, вимога до поручителя про виконання ним солідарного з боржником зобов'язання за договором повинно бути пред'явлено у судовому порядку:

- впродовж терміну дії договору поручительства;

- впродовж 6 місяців:

1) з моменту настання терміну погашення чергового платежу за основним зобов'язанням (якщо умовами договору передбачено погашення кредиту періодичними платежами);

2) з дня, встановленого кредитором для дострокового погашення кредиту в порядку реалізації ним свого права, передбаченого частиною другої статті 1050 ГК;

3) з дня настання терміну виконання основного зобов'язання (у разі, якщо кредит має бути погашений одноразовим платежем).

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини