Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції Верховного Суду України

Реклама

Верховний Суд України

Судова палата у цивільних справах

Для стягнення з працедавця збитків від ДТП слід встановити, чи виконував винен працівник свої обов'язки

Розглянувши справу № 6-933цс16Суд роз'яснивщо відповідальність юридичної або фізичної особи настає тільки у випадках, коли обличчя, з вини якого причинний збиток, знаходиться з цією юридичною або фізичною особою в трудових стосунках, і збиток заподіяний ним у зв'язку з виконанням трудових (службових) обов'язків. При цьому під виконанням працівником своїх трудових (службових) обов'язків розуміється виконання ним роботи, обумовленої трудовим договором (контрактом), посадовими інструкціями, а також роботи, яка хоча і виходить за межі трудового договору або посадової інструкції, але доручається юридичною або фізичною особою або викликана необхідністю як на території працедавця, так і за її межами. Це можуть бути дії виробничої, господарської, технічної і іншого характеру, здійснення яких безпосередньо входить в службові обов'язки працівника.Судам необхідно встановити, чи здійснював водій при здійсненні ДТП свої трудові (службові) обов'язки - це має значення для правильного дозволу справи.

Потерпілий може вимагати відшкодування збитку у причинителя, незважаючи на застраховану відповідальність

Розглянувши справу № 6-725цс16 за позовом підприємства до винуватця ДТП про стягнення матеріального збитку, заподіяного в результаті дорожньо-транспортної події, Суд роз'яснивщо право збитку, що потерпів на відшкодування, його причинителем є абсолютним і суд не має права відмовити в такому позові на тій основі, що цивільно-правова відповідальність причинителя збитку застрахована. У разі задоволення такого позову причинитель збитку не позбавлений можливості пред'явити майнові вимоги до страхової компанії, з якою їм укладений договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

У виплаті за вимушений прогул не враховуються відпускні і лікарняні

Розглянувши справу № 6-419цс16Суд вказавщо не враховується при численні середньої заробітної плати як розрахункової величини для нарахування виплати за час вимушеного прогулу. Роз'яснено, що розділом III Порядку числення середньої заробітної плати передбачені виплати, які не враховуються при численні середньої заробітної плати як розрахункової величини для нарахування виплати за час вимушеного прогулу, а саме виплати, нараховані у зв'язку з перебуванням у відпустці і на лікарняному, які помилково були включені при нарахуванні вказаної виплати, яка, у свою чергу, була помилково обчислена шляхом множення на число календарних, а не робочих днів.

Держава несе ризик закінчення терміну позовної давності на оскарження незаконних правових актів державних органів, якими порушено право власності

При розгляді справи 6-832цс16 Суд повторив правову позицію відносно термінів витребування прокуратурою незаконно відчуженої землі. Роз'ясненощо положення пункту 4 частини першої статті 268 ГК (до 2012 року не застосовувалася позовна давність до вимог власника про незаконність актів держави, що порушують право власності) не поширюються на позови прокуратури. Тобто, позови прокуратури про витребування незаконно відчуженими земл повинні подаватися в межах загального терміну позовної давності.

Якщо термін дії іпотечного договору визначений повним виконанням зобов'язань іпотекодавця за генеральним договором, а зобов'язання виконане - іпотечний договір припиняється

Розглянувши справу 6-1429цс16Суд роз'яснивщо відповідно до частини п'ятої статті 3 Закони "Про іпотеку" іпотека має похідний характер від основного зобов'язання і є дійсною до припинення основного зобов'язання або до закінчення терміну дії іпотечного договору. Статтею 17 Закону "Про іпотеку" встановлено, що іпотека припиняється у випадку: припинення основного зобов'язання або закінчення терміну дії іпотечного договору; реалізації предмета іпотеки відповідно до справжнього Закону; придбання іпотекодержателем права власності на предмет іпотеки; визнання іпотечного договору недійсним; знищення (втрати) переданої в іпотеку будівлі (споруди), якщо іпотекодавець не відновив його. Якщо предметом іпотечного договору є земельна ділянка і розташована на нім будівля (споруда), у разі знищення (втрати) будівлі (споруди) іпотека земельної ділянки не припиняється; інших підстав, передбачених справжнім Законом. У справі, що переглядається суди, встановивши, що термін дії іпотечного договору визначений повним виконанням зобов'язань іпотекодавця за генеральним договором (введення в експлуатацію спірного об'єкту будівництва) і враховуючи, що спірне будівництво було завершене і будинок введений в експлуатацію (підтверджено сертифікатом, актом і не оспорювалося сторонами), дійшли законного і обгрунтованого висновку, що іпотечний договір відповідно до положень статті 599 ГК припинив свою дію у зв'язку з повним виконанням основного зобов'язання, передбаченого генеральним договором.

Штрафуючи за порушення правил користування водою власника будинку, що переобладнується у багатоквартирний, слід з'ясувати, чи являється він суб'єктом господарювання і застосовувати правила, виходячи з цього

Розглянувши справу 6-1995цс16Суд вказавякі правила користування водою застосовувати для штрафування власників житла. Правила користування системами централізованого комунального водопостачання і водовідведення в населених пунктах України (Правила № 190) є обов'язковими для усіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування і фізосіб-підприємців, що мають у власності, господарському веденні або оперативному управлінні об'єкти, системи водопостачання і водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання і водовідведення і з якими виробником укладений договір на отримання питної води, скидання стічних вод. Правила надання послуг з централізованого опалювання, постачання холодної і гарячої води і водовідведення і типового договору про надання послуг з централізованого опалювання, постачання холодної і гарячої води і водовідведення регулюють відношення між суб'єктом господарювання, предметом діяльності якого являється надання житлово-комунальних послуг (виконавець), і фізичною і юридичною особою (споживач), яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалювання, постачання холодною і гарячою водою і водовідведення. Відповідно до пункту 21 вказаних Правил за відсутності в квартирі (будинку садибного типу) і на введеннях у багатоквартирний будинок засобів обліку води і теплової енергії плата за надані послуги стягується згідно зі встановленими нормативами (нормам) споживання : по централізованому постачанню холодної і гарячої води і водовідведенню - з розрахунку на одну людину і на ведення особистого підсобного господарства. Для застосування Правил № 190 необхідно встановити мету переобладнання житлового будинку у багатоквартирний, а також чи використовуються такі квартири для фактичного здійснення підприємницької діяльності.

Право користування землею на підставі держакту не входить до складу спадку

Розглянувши справу 6-2329цс16Суд дійшов висновкущо що право користування земельною ділянкою, що виникло у особи на підставі державного акту на право користування земельною ділянкою, не входить до складу спадку і припиняється із смертю особи, якій належало таке право.

Судова палата у адміністративних справах

Суперечки адвокатів про з'їзди не підвідомчі адмінсудам

Розглянувши справу № 21-966а16 про визнання протиправними дій відносно неувімкнення до складу III з'їзду адвокатів України делегатів, обраних конференцією адвокатів м. Києва, Суд дійшов висновку про відсутність компетенції адміністративних судів на розгляд суперечок між адвокатами відносно квоти представництва делегатів на з'їзд адвокатів України від адвокатів регіону, порядку формування делегацій адвокатів на цей форум, порядку внесення відомостей в ЕРАУ, організаційного, методичного, інформаційного забезпечення ведення і контролю за внесенням відомостей в ЕРАУ, інших правовідносин, що стосуються внутреннеуставной діяльності цієї організації. При цьому Суд відмітив, що коли виникає суперечка з правовідносин, в яких адвокатура, як особлива формація реалізує надані їй правомочності в конституційному сенсі забезпечення права на правову допомогу, наприклад у разі обмеження права особи на заняття адвокатською діяльністю або ухвалення рішення про припинення або припинення права на заняття адвокатською діяльністю (пункти 2, 3 частини п'ятої статті 50 Закону № 5076 - VI "Про адвокатуру і адвокатську діяльність")оскарження рішення про накладення дисциплінарного стягнення, інші подібні по суті і значенню дії, у тому числі і по делегованою державою владних повноваженням, - суперечка за наявності для цього підстав може підпадати під ознаки публічно-правового, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини