Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

8 судів не можуть здійснювати правосуддя, - В. Симоненко

11 жовтня 2016, 13:58
1488
4
Автор:
Реклама

Вісім судів не можуть здійснювати правосуддя відсутності в них суддів з повноваженнями. Про це заявила голова Ради суддів України Валентина Симоненко під час спільного брифінгу з головою Державної судової адміністрації Зеновием Холоднюком.

Зокрема, два суди не функціонують в Полтавській області, по одному - в Рівненській, Черкаській, Тернопільській, Івано-Франківській, Дніпропетровській і Донецькій областях.

При цьому в 71 суді правосуддя здійснює один суддя, в 124-х - два судді. В той же час, на сьогодні п'ятирічний термін повноважень збіг в 926-и суддів.

В. Симоненко відмітила, що вирішити ці питання можна буде з ухваленням закону про Вищу раду правосуддя, яка зараз знаходиться у Верховній Раді.

Також на брифінгу обговорювалася ситуація з охороною судів.

Як відмітив Голова ГСА, з 801 приміщення, де розміщуються апеляційні і місцеві суди, 424 (53%) будівлі не охороняються взагалі, 219 (27%) - тільки вдень, 4 (1%) - тільки вночі. Цілодобовою охороною підрозділами Національної поліції України забезпечується тільки 154 приміщення (19%). За його словами, таку ситуацію почали використовувати окремі групи громадських активістів, які прибігають не лише до умисного ушкодження майна суду, але і до погроз і морального і фізичного тиску на суддів з тим, щоб досягти бажаного рішення в тій або іншій справі.

Загалом, для організації відомчої воєнізованої охорони ГСА в державному бюджеті треба передбачити більше 800 млн грн. На 2017 рік уряд запланував для цих цілей тільки 50 млн грн. Доки така структура не створена, охорону судів, інших органів і установ судової системи, а також установ судових експертиз здійснюють підрозділи Національної поліції України.

В. Симоненко відмітила, що відповідно до нового Законом "Про судоустрій і статус суддів" тимчасово, на період до початку виконання в повному об'ємі повноважень Служби судової охорони, підрозділу Нацполиции і Нацгвардії, окрім охорони приміщень повинні виконувати обов'язки по підтримці громадського порядку в судіприпиненню проявів неповаги до суду, а також забезпеченню особистої безпеки суддів і членів їх сімей, працівників суду і забезпеченню безпеки учасників судового процесу. "Зрозуміло, що про виконання таких повноважень зараз не йдеться", - підсумувала В. Симоненко.

Тому, щоб узабезпечити суддів, працівників апарату суддів, відвідувачів суду і учасників судових слухань, Рада суддів України рекомендувала зборам суддів припиняти чинення правосуддя в судах до усунення обставин, що обумовлюють виникнення небезпеки.

Джерело: Судова влада

Нагадаємо, що 5 жовтня у зв'язку з протиправними діями "громадських активістів" була припинена робота Одеського апеляційного господарського суду і Господарського суду Одеської області. Голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагина оприлюднила заява про звільнення з посади за власним бажанням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини