Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для стягнення з працедавця збитків від ДТП слід встановити, чи виконував винен працівник свої обов'язки

10 жовтня 2016, 15:33
1311
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 21 вересня 2016 року розглянув справу 6-933цс16 за позовом потерпілих від ДТП до підприємству-власникові автомобіля, водій якого винен в ДТПпро відшкодування шкоди, заподіяної дорожньо-транспортною подією.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Відповідно до частини першої статті 1172 ГК юридична або фізична особа відшкодовує шкода, заподіяна їх працівником при виконанні ним своїх трудових (службових) обов'язків.

Отже, відповідальність юридичної або фізичної особи настає тільки у випадках, коли обличчя, з вини якого причинна шкода, знаходиться з цією юридичною або фізичною особою в трудових стосунках, і збиток заподіяний ним у зв'язку з виконанням трудових (службових) обов'язків.

При цьому під виконанням працівником своїх трудових (службових) обов'язків розуміється виконання ним роботи, обумовленої трудовим договором (контрактом), посадовими інструкціями, а також роботи, яка хоча і виходить за межі трудового договору або посадової інструкції, але доручається юридичною або фізичною особою або викликана необхідністю як на території працедавця, так і за її межами. Це можуть бути дії виробничої, господарської, технічної і іншого характеру, здійснення яких безпосередньо входить в службові обов'язки працівника.

До таких висновків по застосуванню положень статті 1172 ГК ВСУ прийшов у постанові від 28 січня 2015 року у справі № 6-229цс14наданому заявником для порівняння.

У справі, що переглядається суди не встановили, чи здійснював водій при здійсненні цього ДТП, свої трудові (службові) обов'язки, що має значення для правильного дозволу справи. Оскільки висновки судів були зроблені без урахування вказаних вимог закону, ВСУ направив справу на розгляд першої інстанції.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини