Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про гуманізацію умов виконання покарань

7 жовтня 2016, 11:32
829
0
Автор:
Реклама

Сьогодні, 7 жовтня, набув чинності Закон від 06.09.2016 № 1488 - VIII про внесення змін до Карно-старанного кодексу відносно гуманізації порядку і умов виконання покарань.

Законом введений єдиний термінологічний стиль відносно підстав перекладу засуджених на ділянки посиленого контролю; врегульовано питання відбуття засудженими усього терміну покарання в одній виправній або виховній колонії; закріплено додаткові гарантії процедури застосування примусового лікування засуджених до позбавлення волі; встановлені додаткові гарантії захисту прав засуджених жінок і жінок, що мають при собі дітей, а також неповнолітніх; спрощена процедура пенсійного забезпечення засуджених до позбавлення волі.

Так, встановлено, що громадський контроль за дотриманням прав засуджених при виконанні карних покарань у виправних колоніях, арештних будинках, виправних центрах і слідчих ізоляторах здійснюють спостережливі комісії, які діють на основі УИК і Положення про спостережливі комісії, а у виховних колоніях - опікунськими радами. У випадках, встановлених УИК і законами, громадський контроль за дотриманням прав засуджених при виконанні карних покарань можуть здійснювати громадські об'єднання.

Також згідно зі змінами у ділянці посиленого контролю містяться засуджені, які систематично (два і більше раз) здійснюють злісні порушення встановленого порядку відбуття покарання, погрожують безпеці персоналу, засуджених або інших осіб. У виправних колоніях для утримання засуджених жінок ділянка посиленого контролю не створюється.

Встановлений заборона на паління у не відведених для цього місцях і неповнолітнім у виховних колоніях.

Примусове годування може бути застосовано тільки на підставі рішення суду, прийнятого по укладенню лікаря, що засудженому загрожує розлад здоров'я стійкого характеру і існує очевидна загроза його життя. У інших випадках примусове годування засудженого, що відмовилося приймати їжу, забороняється. Особа, що відмовилася від вживання їжі, з моменту встановлення цього факту повинно знаходитися під постійним наглядом лікаря. При підготовці укладення лікар, враховуючи стан здоров'я засудженого, визначає вид примусового годування.

За розголошування лікарської таємниці медичні працівники і інші особи установи виконання покарань, яким у зв'язку з виконанням професійних обов'язків стало відомо про хворобу, медичному обследованим, огляді і їх результатах, інтимній і сімейній стороні життя засудженого до позбавлення волі, несуть цивільну, адміністративну або карну відповідальність.

Засудженим до позбавлення волі жінкам гарантується право не надавати інформацію і не проходити огляд у зв'язку з історією репродуктивного здоров'я. На вимогу жінки їй має бути забезпечене проведення медичного огляду (обстеження) лікарем-жінкою. Під час медогляду може бути присутнім тільки медичний персонал, крім випадків, коли лікар вважає, що існують виняткові обставини, або коли лікар просить працівників установи виконання покарань бути присутніми з міркувань безпеки, або коли засуджена просить про це.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини