Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З доходу за договором довічного утримання платиться НДФЛ

6 жовтня 2016, 15:32
6589
2
Автор:
Реклама

ГФС в листі від 23 вересня 2016 року № 10027/З/99-99-13-02-03-14 розповіла про обкладення НДФЛ доходу, отриманого фізичною особою за договором довічного утримання.

Роз'яснено, що по своїй правовій природі договір довічного утримання є відчуженням нерухомого майна, що передається у власність іншій стороні і для цілей оподаткування НДФЛ розглядається як продаж такого майна.

Таким чином, відчуження майна за договором довічного утримання з метою отримання за нього грошовій компенсації у вигляді матеріального забезпечення для цілей оподаткування НДФЛ розглядається як продаж такого майна.

Згідно п. 172.1 ст. 172 НК дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу впродовж звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарчо-побутові споруди і будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безкоштовної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу залежно від його призначення, і за умови перебування такого майна у власності платника податків більше трьох років, не оподатковується.

Умова про перебування такого майна у власності платника податків більше трьох років не поширюється на майно, отримане таким платником у спадок.

Разом з цим дохід, отриманий платником податку від продажу впродовж звітного податкового року більше за одне з об'єктів нерухомості, вказаних в п. 172.1 ст. 172 НК, або від продажу об'єкту нерухомості, не вказаного в п. 172.1 ст. 172 НК, підлягає оподаткуванню по ставці 5 %.

Дохід від продажу об'єкту нерухомості визначається виходячи з ціни, вказаної в договорі купівлі-продажу, але не нижче за оцінну вартість такого об'єкту, розраховану органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону.

Сума податку визначається і самостійно сплачується через банківські установи особою, яка, зокрема, продає (передає) нерухомість до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу (довічного утримання).


Крім того, в договорі довічного утримання (відходу) можуть бути визначені усі види матеріального забезпечення.

У випадку якщо за договором довічного утримання відчужувач отримує дохід у вигляді матеріального забезпечення (грошовій компенсації)такий дохід на підставі пп. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 НК включається в загальний місячний (річний) дохід оподаткування відчужувача як інші прибутки і оподатковується по ставці 18 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини