Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджений порядок відбору банків, які можуть притягуватися до зберігання запасів готівки НБУ

5 жовтня 2016, 15:04
530
0
Реклама

Сьогодні, 5 жовтня, набула чинності постанова Правління Національного банку України від 28 вересня № 389 про твердження Положення про критерії і порядок відбору банків, які можуть притягуватися до зберігання запасів готівки НБУ.

Постановою визначені критерії, по яких здійснюватиметься відбір банків, які можуть притягуватися до зберігання запасів готівки Національного банку України, і порядок визначення статусу уповноважених банків.

Зокрема, для відбору банків застосовуватися наступні критерії:

1) держава володіє часткою статутного капіталу більше 75% або контрольний пакет належить міжнародним фінансовим і банківським установам, які мають міжнародний рейтинг інвестиційного класу від міжнародно-визнаних рейтингових агентств (але тільки у разі, якщо по них або до власників істотної участі в них, або до пов'язаних з ними осіб, або до їх кінцевих власників бенефіціарів не застосовані санкції іноземними державами - членами ОЭСР, Євросоюзом або Україною);

2) здійснення на підставі письмового дозволу НБУ операції "Перевезення валютних цінностей і інкасація засобів" не менше 10 років.

Статус уповноваженого банкуякий може притягуватися до зберігання запасів готівки НБУ, визначається рішенням Правління НБУ.

Зараз вищезгаданим критеріям відповідають Ощадбанк, Укргазбанк, Райффайзен Банк Аваль і Укрсиббанк.

Також постановою визначаються основи для позбавлення банку статусу уповноваженого - невідповідність банку вищезгаданим критеріям і порушення ним умов договору про зберігання запасів готівки або вимог нормативно-правових актів Нацбанку.

Джерело: НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини