Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснено, коли відмова в прийнятті тимчасових митних декларацій правомірна

4 жовтня 2016, 16:13
2876
0
Автор:
Реклама

ГФС в листі від 26 вересня 2016 року № 31558/7/99-99-18-02-03-17 роз'яснила, що законодавством України з питань державної митної справи чітко визначені умови надання тимчасових митних декларацій у рамках процедур митного контролю і оформлення, умови визначення ставок митних платежів, для нарахування сум митних платежів по тимчасовій митній декларації і вимоги відносно відмови в митному оформленні.

Згідно частини першої статті 260 Митного кодексуякщо декларант або уповноважена ним особа не має точних відомостей про характеристики товарів, необхідних для заповнення митної декларації в звичайному порядку, воно може подати тимчасову митну декларацію на такі товари за умовищо вона містить дані, достатні для приміщення їх в заявлений митний режим, і під зобов'язання про представлення додаткової декларації в строк не більше 45 днів з дати оформлення тимчасової митної декларації.

При цьому, згідно частини 3 статті 260 Митного кодексу якщо декларант не має в розпорядженні точних відомостей, необхідних для визначення ставок митних платежів, для нарахування сум митних платежів по тимчасовій митній декларації застосовується найбільша ставка митних платежів з тих, під яку може підпадати товар.

Положеннями пункту 29 Положення про митні деклараціїзокрема, передбачено, якщо у рамках процедур митного контролю і оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України, по представленій митній декларації на бланку єдиного адміністративного документу посадовцем митного органу відбиралися проби (зразки) товарів, за бажанням декларанта або уповноваженого ним особи декларування таких товарів може бути здійснено з використанням тимчасової митної декларації.

Випуск таких товарів до отримання результатів відповідних досліджень (аналізу, експертизи) може бути здійснений митним органом відповідно до частини 21 статті 356 Митного кодексу.

Частиною двадцять першого статті 356 Митного кодексу визначено, що за бажанням декларанта або уповноваженого ним особи, за умови забезпечення сплати митних платежів відповідно до вибраного митного режиму, товари, проби (зразки) яких узяті для проведення дослідження (аналізу, експертизи), випускаються органом прибутків і зборів до отримання результатів відповідних досліджень (аналізів, експертиз), якщо вони не підпадають під дію встановлених законодавством України заборон і / або обмежень відносно переміщення через митний кордон України.

Відповідно до пункту 2 розділи II Порядку взаємодії митних органів з Центральним митним управлінням лабораторних досліджень і експертної роботи при проведенні митного контролю і митного оформлення товарів і транспортних засобіву своєму запиті митний орган повинен надати обгрунтування і чітко визначити мету його напряму і завдання для проведення дослідження, тобто вказати, які відомості про товар (склад, властивості і тому подібне) необхідно перевірити або встановити.

У випадку якщо такий запит передбачає можливу зміну коду УКТЗЕД товару і віднесення товарів до таких, які підпадають під дію встановлених законодавством України заборон і / або обмежень, випуск товарів відповідно до заявленого митного режиму із застосуванням тимчасової декларації не здійснюється.

Умови заборон і обмежень відносно переміщення окремих товарів через митний кордон України визначені статтями 196, 197 Митного кодексу.

Відмова в прийнятті або оформленні тимчасових митних декларацій можливий у разі невиконання, зокрема, вказаних вище норм законодавства. Також, оскільки оформлення тимчасової декларації передбачає випуск товарів під митний режим, у разі відбору зразків товарів, оформлення може бути здійснене виключно за умови дотримання вимог, встановлених частиною 21 статті 356 і частями 3 і 10 статей 260 Митного кодексу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини