Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перш ніж повернути землі державі, суд повинен встановити, чи не перевищив голова держадміністрації повноважень при їх передачі

4 жовтня 2016, 15:39
2757
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 7 вересня 2016 року розглянув справу 6-1030цс16 за позовом прокурора про визнання незаконними і відміні розпоряджень голови районної держадміністрації і голови обласної держадміністрації, визнанні недійсними держактів на право власності на земельні ділянки, витребуванні земельних ділянок з чужого незаконного володіння.

При перегляді справи ВСУ дійшов висновку, що суди не з'ясували усіх фактичних обставин, що мають істотне значення для правильного дозволу суперечки, не дали оцінки матеріалам, наявним в справі, тому прийшли передчасним висновкам про те, що прокурор не надав належних і допустимих доказів на підтвердження своїх позовних вимог, зокрема про вилучення земель лісового фонду у вигляді єдиного масиву площею, що перевищує 1 га.

Була сформована наступна правова позиція.

Повноваження Кабінету Міністрів України у сфері лісових стосунків визначені статтею 27 Лісового кодексудо яких, зокрема, відноситься передача у власність, надання в постійне користування для нелісогосподарських потреб земельних лісових ділянок площею більше 1 га, що знаходяться в державній власності.

Відповідно до частини дев'ятої статті 149 Земельного кодексу (у редакції, діючій на момент виникнення спірних правовідносин) Кабінет Міністрів вилучає земельні ділянки державної власності, які знаходяться в постійному користуванні, - ріллю, багаторічні насадження для несільскогосподарських потреб, ліси площею більше 1 га для нелісогосподарських потреб, а також земельні ділянки природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного призначення, окрім випадків, визначених частинами п'ято-восьмої цієї статті, і у випадках, визначених статтею 150 справжнього Кодексу.

У справі, що переглядається спірні земельні ділянки є землями лісового фонду, віднесеними до I категорії лісів і знаходилися в державній власності до прийняття оспорюваних розпоряджень і їх передачі відповідачам.

Судам необхідно було визначитися, чи не спрямовані правові акти індивідуальної дії голови обласної державної адміністрації на розпорядження землями лісового фонду у вигляді єдиного масиву площею, що значно перевищує 1 га, і у зв'язку з цим, чи не свідчать ці дії про перевищення головою обласної держадміністрації своїх повноважень, передбачених законом.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини