Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рейдерство зведеться до мінімуму - Мінюст обіцяє

Реклама

19 вересня в прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ компанія Pavlenko Legal Group провела круглий стіл на тему: "Корпоративні конфлікти і рейдерські захоплення в Україні: позиція Мінюсту".

Зокрема, обговорювалися не так давно прийняті зміни у сфері реєстрації бізнесу і нерухомості, а також наступні кроки Мінюсту по подоланню рейдерства в Україні.

Представник Міністерства юстиції Павло Мороз (заступник Міністра і глава Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації) вважає, що реформа у сфері реєстрації була правильним кроком. По-перше, зникла корупційна складова, адже збільшилося число реєстраторів. По-друге, Україна піднялася більш ніж на 40 пунктів в рейтингу Doing Business (що пов'язане з першим). Проте, спрощення процедури реєстрації привело і до негативних наслідків - активізувалися рейдери. Для боротьби з незаконними діями з реєстрації при Мінюсті був створений спеціальний квазісудовий орган - Комісія з питань розгляду скарг, яка уповноважена відміняти реєстраційну дію, здійснену на підставі підробних судових рішень, протоколів і т. д. (а також з іншими порушеннями законодавства) впродовж 30 днів.

Отже, Мінюст спільно з експертами (нотаріусами, девелоперами і т. д.) вивчив виниклі проблеми і розробив шляхи їх рішення. Так званий "антирейдерський" пакет змін був презентований Мінюстом в серпні і деталізований на початку вересня.

Вже 5 вересня розроблений Мінюстом законопроект був зареєстрований у Верховній Раді під № 5067.

П. Мороз назвав 13 головних змін, які зведуть рейдерство до мінімального рівня, відмітивши, що жодна країна у світі не змогла здолати його повністю.

1. Вводиться карна відповідальність держреєстратора (за порушення законодавства загрожує позбавлення волі до 8 років).

2. Вводиться карна відповідальність за підробку документів у сфері реєстрації (укладення до 5 років).

3. Посилюється адміністративна відповідальність - підвищується розмір штрафу за порушення при здійсненні реєстраційних дій (до 8,5 тис. грн.). Крім того, порушник назавжди втрачає доступ до реєстрів.

4. Взаємодія реєстру прав з реєстром судових рішень. Згідно перехідним положенням - до технічної інтеграції реєстрів реєстратор повинен буде самостійно перевіряти наявність пред'явленого йому судового рішення в ЕГРСУ. Якщо його там не виявиться, реєстратор припиняє реєстраційну дію і звертається до відповідного суду з офіційному запитом.

5. За здійснення незаконних дій в якості госрегитсратора нотаріуса можна буде позбавити права на заняття нотаріальною діяльністю.

6. Усі ключі зберігатимуться тільки на пристрої. Таким чином, технічно неможливо буде отримати доступ до ключа, зламавши комп'ютер.

7. ЭЦП надаватиметься виключно при особистій присутності підписантів, у тому числі посадовців підприємств. Відміняється можливість отримати її за дорученням.

8. Ускладниться процедура відкриття нового розділу в реєстрі, буде неможливим існування паралельно двох розділів в реєстрі відносно одного об'єкту.

9. Звужується принцип екстериторіальності. Для нотаріусів екстериторіальність діятиме стосовно виникають одно з іншого реєстраційних дій (наприклад, реєстрація права власності при прийнятті спадку). Територіальність обмежується межами області.

10. Повертається паперове свідоцтво про право власності (але не у формі бланка). Охочий зможе отримати при реєстрації роздруковане витягання з підписом і друком. Відмітимо, зараз видається звичайна, нічим не завірений папір з даними з реєстру.

11. Збільшується з 30 до 60 днів термін оскарження реєстраційних дій в Комісію при Мінюсті.

12. Повертається обов'язковість нотаріального посвідчення протоколів і статуту.

13. Нотаріуси дістають read only доступ до реєстру актів цивільного стану.

Відмітимо, що деякі нотаріуси побоювалися здійснювати реєстраційні дії і раніше, а у зв'язку з озвученими змінами можуть захотіти відмовитися від цього права. Цю думку озвучила присутня на заході нотаріус Марина Зарина і підтвердила Олександра Павленкокерівний партнер Pavlenko Legal Group. Також М. Зарину вважає, що введення карної відповідальності може привести до підвищення вартості послуги. У свою чергу, П. Мороз порадив нотаріусам відмовляти в здійсненні реєстраційної дії, якщо виникають сумніви в його законності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини