Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

УСЮ відмовився звільняти суддю Лищука

16 вересня 2016, 12:46
776
1
Автор:
Реклама

Дисциплінарна справа відносно судді Оболонського районного суду міста Києва Лищука Тараса Олеговича було відкрито за заявою, спрямованою Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, що діяла при Вищій раді юстиції відповідно до Законом "Про відновлення довіри до судової влади в Україні"заступником Генерального прокурора України Бачуном О. В. Заява торкалася порушень суддею норм законодавства України при ухваленні рішення про обрання міри припинення у вигляді утримання під вартою відносно учасника масових акцій протесту.

Доповідач у справі, член УСЮ Андрій Бойко відмітив, що суддя Лищук застосував запобіжний без урахування вимог статті захід 183 Карного процесуального кодексуне враховуючи, що утримання під вартою є винятковим запобіжним заходом. Суддя не забезпечив належної охорони прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, не забезпечив повний і беспристрастное судовий розгляд.


Після тривалого обговорення обставин справи голосу членів УСЮ розділилися. За результатами таємного голосування рішення про внесення подання про звільнення судді з посади за порушення присяги не було підтримано. УСЮ відмовив у внесенні подання Президентові про звільнення Лищука Тараса Олеговича з посади судді Оболонського районного суду міста Києва у зв'язку з порушенням присяги судді.

За внесення подання про звільнення судді проголосували 7 членів УСЮ, проти - 8. Рішення прийняте з окремими думками членів Вищої ради юстиції.

Нагадаємо, у Вищу раду юстиції поступило 41 укладення Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції про порушення присяги в діях 46 суддів. УСЮ відкрила дисциплінарні справиза усіма укладенням ТСК. За результатами розгляду 41 поділа Вищу раду юстиції прийняв 25 рішень по 29 суддів - внести подання про звільнення у зв'язку з порушенням присяги судді.

Президентові внесено уявлення про звільнення 10 суддів, Верховній Раді - 19 суддів. Серед цих суддів - 5 суддів апеляційної інстанції.

Відносно 8 суддів, відносно яких поступили виводи ТСК, Вищою радою юстиції прийнято рішення про напрям матеріалів у ВККС (з них 7 рішень по 7 суддів - відмовити у внесенні подання і направити у ВККС, 1 рішення по 1 судді - залишити виведення ТСК без розгляду і направити відповідні матеріали у ВККС).

Стосовно 10 суддів, відносно яких поступили виводи ТСК, Вищою радою юстиції прийнято рішення про відмову у внесенні подання про звільнення за порушення присяги судді.

Джерело: УСЮ

Нагадаємо, 15 вересня було вирішено внести подання про звільнення за порушення присяги Оксани Царевич.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини